Leválthatja a műanyagot az új biocellulóz – 100%-ban lebomló növényi csomagolás
Mezőgazdasági hulladékból állítják elő az új növényi csomagolóanyagot, a biocellulózt. A környezetbarát anyag teljesen lebomlik.
A biocellulózt egy lengyel cég, a makegrowlab fejlesztette ki. Josh Brito környezetvédelmi szakmérnök Roza Janusz ötletét fejlesztette tovább.
A fejlesztők célja az volt, hogy egy olyan újrahasznosítható, és 100%-ban lebomló csomagolóanyagot hozzanak létre, amely leválthatja végre a műanyagot zacskókat és frissen tartó fóliákat – írja a onegreenplanet.com.
Növényi csomagolás – mezőgazdasági hulladékból
A SCOBY növényi csomagolóanyagot teljesen fenntartható módon, az újrahasznosítás elve alapján állítják elő.
A helyi mezőgazdasági hulladékot használják fel, melyet mikroorganizmusok segítségével – egyfajta fermentációs eljárással – biocellulózzá alakítanak át.
Az új környezetbarát csomagolást elsősorban zöldségek és gyümölcsök tárolására, illetve az ételek frissen tartására lehet használni.
Egyszerű fermentálással állítják elő
„A biocellulóz csomagolóanyagot mezőgazdasági „növényi hulladék”, valamint a piacokon megmaradt, el nem adott zöldségek és gyümölcsök felhasználásával állítjuk elő” – mondta Josh Brito az Impress Magazin megkeresésére.
„A mezőgazdaságban tonnaszám vannak betakarítás és szüret után megmaradt növényszárak, szalmák, fürtök, kacsok, levelek stb. Mi ezeket a növényi hulladékokat, valamint az eladatlan zöldségeket és gyümölcsöket gyűjtjük be, majd egy fermentációs eljárással stabil és tartós csomagolóanyaggá alakítjuk – tette hozzá.”
…mikroorganizmusok segítségével
Az innovatív technológiát Róza Janusz találta ki. A SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) módszer egyfajta fermentáció, vagyis erjesztés.
A mezőgazdasági hulladék átalakítása – vagyis a „gyártás” – ellenőrzött laboratóriumi körülmények között történik.
Először egy keveréket készítenek Kombucha teából – cukor és egyéb szerves anyagok hozzáadásával -, majd ezt folyadékot adagolják a mezőgazdasági hulladékhoz. Ennek hatására elindul egy speciális erjedési folyamat, ahol a mikroorganizmusok végzik el az átalakítást, vagyis a „gyártást”.
A folyamat során először kocsonyás anyag jön létre, majd a felszínén létre jön egy erős és tartós sejtmembrán réteg, ami egy idő után telejsen megszilárdul. A biocellulóz átlagosan két hét alatt jön létre.
Fél évig felhasználható – stabil és tartós
A csomagolóanyag, annak ellenére, hogy egy élő biocellulózról van szó, akár fél évig is felhasználható az alacsony PH értéke miatt.
Használat után pedig akár együtt komposztálható a zöldségekkel és gyümölcsökkel, mivel 100 százalékban lebomlik.
A növényi csomagolóanyag ugyanolyan tartós, mint a műanyag zacskók, ugyanakkor sem az előállítása sem maga az anyag nem jelent semmiféle környezeti terhelést.
Fazakas Virág
Jönnek az ehető evőeszközök – a gyorséttermekben leválthatják az eldobható műanyagot
Kapcsolódó cikkek
« 10 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban A baktériumok világa olyan, mint „A Trónok harca” »