Letaposták a védett tőzikéket a turisták – a Fertő-Hanság Nemzeti Park felhívást adott ki

márc 5 • LifeStyle • Impress Magazin

Az elkeserítő tapasztalatok miatt ezen a tavaszon a Fertő-Hanság Nemzeti park felhívást adott ki, és szigorítja a tőzikés erdő védelmét.

A csáfordi tőzikés erdő különleges természeti kincse a Fertő-Hanság Nemzeti Parknak. Az erdő tavaszi virágba borulása fantasztikus látvány. Éppen ezért koratavasszal egyre többen keresik fel a Nemzeti Parkot.

Az elmúlt években folyamatosan növekvő látogatói létszám azonban egyre nagyobb gondot okoz a tőzikés erdő természeti értékei számára.

A saját élmény vagy a természeti érték megóvása a fontosabb…?

A látogatók között sajnos mindig vannak olyanok, akik egyrészt nem megfelelő öltözetben (lábbeliben) érkeznek a helyszínre, másrészt a saját élményszerzésük fontosabb, mint a természeti értékek megóvása.

Védett tőzikék a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

A kijelölt útról letérő látogatók meggondolatlan cselekedetükkel olyan taposási kárt okoztak, amelynek során a nemzeti park legszerényebb becslései szerint is több tízezer tő virág pusztult el – több millió forint értékben. Az eszmei kár pedig felbecsülhetetlen.

A védett terület látogathatóságával kapcsolatosan a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága az alábbiakra hívja fel minden leendő kiránduló figyelmét.

Védett tőzikék a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Felhívás: Tilos a tanösvényről letérni!

Egyrészt, arra kérnek mindenkit, hogy kerüljék a szervezett nagycsoportos látogatást, illetve időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán ezentúl csak gyalogosan és kizárólag magas szárú gumicsizmában közlekedjenek. Vagyis kötelezően a kijelölt úton kell haladni, még ha sáros, vagy vizes is, erre kell a vízálló lábbeli!

Ellenkező esetben a természetvédelmi őrök a terület elhagyására kérik meg az illetőt. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos. Aki mégis letér, azt a vonatkozó jogszabályok alapján szigorúan büntetni fogják. A bírság elérheti az 50 000 Ft-ot is!

Védett tőzikék a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Felelős természetjárásra kérik a látogatókat

A nemzeti park a „tőzikés” jövőjének biztosítása érdekében a tansövény nyomvonalát is módosítani fogja, erre várhatóan a jövő évben kerül sor.

Addig is, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai mellett a tanösvény táblák segítik a terület bemutatását, illetve a természetjárás szabályait ismertető jelzések „erősítik” a felelős természetjárást.

Fazakas Virág

Hamarosan kezdődik a krókuszvirágzás a Magas-Tátrában

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »