Szia hűtő, van otthon tej? – okos technológia a konyhában

máj 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Kommunikál az hűtő? Receptet olvas a sütő? Kávét főz a mobil? Íme, a legújabb technológiai újítások, melyek a háziasszonyok teendőit teszik könnyebbé a jövő okos konyháiban.

Egyre jobban terjednek az okosotthonok megteremtésére szolgáló technológiai megoldások, melyek között kiemelt szerepet kap a háziasszonyok legfontosabb területe, a konyha. De milyen készülékekről is van pontosan szó? Hogyan néz ki egy ma még futurisztikusnak tűnő okosotthon konyhája?

A digitális otthonok világa

A digitális konyhákban olyan hűtők kapnak majd helyet, melyek önmaguktól rendelnek utánpótlást, ha elfogyott egy élelmiszer, az intelligens kávéfőző automatikusan elkészíti a reggeli kávét, még mielőtt felébrednénk, az okossütő pedig recepteket tölt le az internetről. Az okos konyhai eszközök wifihálózaton keresztül csatlakoznak az okostelefonhoz, ezen keresztül tudunk kapcsolatba lépni és kommunikálni velük, illetve irányítani őket.

11

Bevásárló cetli helyett kérdezd a hűtőt!

Az LG már meg is alkotta az első okoshűtőt, mellyel a HomeChat alkalmazáson keresztül bármikor chatezhetünk. Megkérdezhetjük például, hogy szükséges-e hazafele tejet vagy vajat vennünk. Mivel az intelligens hűtő fotózni is tud egy beépített kamera segítségével, így akár okostelefnról vagy tabletről végigkövethetjük a hűtő aktuális tartalmát anélkül, hogy kinyitottuk volna az ajtaját. A fényképezőgép ugyanis automatikusan minden egyes ajtónyitás után képet készít a polcok tartalmáról, így bevásárlás előtt elég lekérni a legutolsó képet, és már indulhat is a shopping. A hűtőszekrény, mely egy úgynevezett „Freshness Tracker” nevű szoftverrel is rendelkezik, figyelemmel követi a benne tárolt ételek frissességét is, és azonnal jelzi, ha egy termék szavatossága lejárt.

Az okos hűtő az egészségünkre is ügyel. A Health Manager „Egészséges étrend ajánló” alkalmazás egészséges napi és heti étrendet is össze tud állítani a felhasználók személyes adatai (súly, nem, magasság, BMI index) alapján.

A sütő, amelyik receptet olvas

Az LG okos háztartási gépek közé tartozik az a sütő is, amely recepteket tud ajánlani, majd magától beállítja az adott ételhez szükséges sütési hőfokot és időt. A chat programon keresztül pedig a hűtőhöz hasonlóan kommunikálni is tudunk vele. Megkérdezhetjük, hogy milyen ételt javasol az általunk megadott alapanyagokból, majd a receptkereső ablakon keresztül már küldi is a lehetséges variációkat.

Az LG intelligens chatprogramja egyelőre kizárólag Dél-Koreában elérhető, de közeljövőben az amerikai mellett más piacokra is szeretnének belépni.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »