Kezdődik a szentjánosbogarak rajzása – a nyári esték varázslata

jún 10 • LifeStyle • Impress Magazin

Az év egyik legszebb természeti jelensége a szentjánosbogarak foszforeszkáló fényjátéka. A nyári esték varázslata Szent Iván-éjjelén tetőzik, és mindössze két hétig tart.

Meleg nyári estéken, az erdőkben és réteken megfigyelhetjük a levegőben cikázó szentjánosbogarakat, ahogy felvillanó morzejeleket bocsátanak ki magukból.

Ez egy különleges nász, mely során a zöldellő foszforeszkáló fényjelek kibocsátásával találnak egymásra a párok.

Mesebeli látvány – mindössze 2 hétig tart

A szentjánosbogarak násza mindössze két hétig tart, és általában június 10-e körül kezdődik.

A jelenség naplemente után, este 9 és 10 óra között zajlik. A szaporodási időszakban és nagy populáció esetén ez mesebeli látványt nyújt.

Miért világítanak

A nőstény szentjánosbogár a teljes sötétség beálltakor kapcsolja be lámpását. Általában mozdulatlanul ül a talajon, legfeljebb a növényekre mászik fel, hogy fénye észrevehetőbb legyen.

Potrohát néha jobbra-balra csóválja vagy felgörbíti, ez még inkább megkönnyíti a hím dolgát, mely repülve, a fényt figyelve keresi a nőstényeket.

Szentjánosbogarak világítanak

Szent Iván-éjjelén tetőzik a rajzásuk

Csodálatos élményben lehet részük mindazoknak, akik június második felében, naplemente után ellátogatnak valamelyik erdőbe, vagy arborétumba, mert ilyenkor lehet megfigyelni a szentjánosbogarak tömeges rajzását.

Varázslatos látvány, ahogy az éjszaka lámpásai fel-felvillanó zöldellő fénycsóvákkal világítják meg a sötétbe borult tájat.

A szentjánosbogarak násztánca általában a nyár közepén, Szent Iván- éjjelén (június 24.) tetőzik. E nap környékén röpködnek és világítanak legnagyobb számban.

Szentjánosbogarak világítanak

Az Alcsúti Arborétumban minden nyáron külön vezetett programot szerveznek a szentjánosbogarak nászának időpontjában. Az Arborétum területén gyönyörű környezetben követhetjük figyelemmel a foszforeszkáló bogarak levegőben való, fénylő cikázását.

A másfél órás esti szentjánosbogár néző túrákon fotózni lehet, de kizárólag vaku nélkül, és csak az Arborétum kijelölt útvonalain.

Sajnos a szentjánosbogarakat is egyre kevesebb helyen találhatjuk meg. A mezőgazdaságban, kertekben használt rovarirtó szerek egyre több helyen kipusztítják az éjszaka lámpásait.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »