delfin

Kanadában betiltották a delfinek és bálnák fogságban tartását

jún 13 • LifeStyle • Impress Magazin

Kanadában már évek óta szigorúan ellenőrzik a tengerparti szórakoztató központokat, melyekben többek között látványos delfin show-kat tartanak.

A több éve tartó ellenőrzések és alapos vizsgálatok során feltárt tények hatására, Kanada végül elfogadta a törvényt, mely betiltja a delfinek és bálnák fogságban tartását, írja az cbc.com

A tengeri szórakoztató központok delfinekkel való nem megfelelő bánásmódját pár évvel ezelőtt a Blackfish című dokumentumfilm is bemutatta, amely egy fogvatartott kardszárnyú delfin igaz történetéről szól.

„A delfineket mostantól tilos fogva tartani és szórakoztatásra használni”

Az új törvény nemcsak a tengeri emlősállatok fogva tartását tiltja, hanem a delfinek és bálnák szórakoztatásra való felhasználását is, vagyis Kanadában mostantól beszüntetik többek között a látványos delfin show-kat is.

delfin

A Free Willy törvény – 3 év után került elfogadásra

A  Free Willy elnevezésű törvényjavaslatot már 2015-ben kezdték tárgyalni, és több mint három évre rá, ezen a héten, hétfőn (június 10-én) került elfogadásra. 

A törvény megszegését 200 ezer dollárig terjedő pénzbírsággal büntetik.

A törvény a delfinek és bálnák behozatalát és exportját is tiltja, de azt lehetővé teszi, hogy a már fogságban lévő cetfélék a jelenlegi tulajdonos birtokában maradjanak. Az állatok rehabilitációs vagy tudományos célokra továbbra is fogságban tarthatók.

 „Kanada egy humánusabb ország lett”

„Ez a döntés minden kanadai számára egy győzelem, akik arra vágynak, hogy Kanada egy humánusabb ország legyen” – mondta Rebecca Aldworth, a Humane Society International kanadai igazgatója.

„A tengerbiológusok már régóta próbálták bebizonyítani, hogy az olyan intelligens állatok számára, mint a delfinek a tartályokban való fogva tartás kegyetlen” – tette hozzá.

Fazakas Virág

A mélytengeri élőlények “titkos” jelbeszéde – fényjelek a mélyben

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »