Kőkert a Római parton

Szabadtéri Kőkert galéria a Római-parton

ápr 10 • Kult & Art • Impress Magazin

A Római-parton egy varázslatos hangulatú Kőkert látható, ahol Kánya Tamás uszadék fából, kövekből és kavicsokból alkotott szobrai sorakoznak.

A kövek és a fa különleges kapcsolata, talán ez lehetne Kánya Tamás Land Art művészetének a mottója, aki víz sodorta uszadék fákból és a Duna-parton talált kövekből készít különféle szobrokat. Egyedi látásmóddal párosítja össze a természetben megtalálható formákat, művészi alkotásokat vagy kőtornyokat kreálva belőlük.

Szabadtéri Kőkert galéria a Rómain
Római-parti Kőkert

Egyensúlyozó kövek a vízben

Tamás másfél évvel ezelőtt kezdte el különleges formákba rendezni a Duna-parton lévő szétszórt köveket elsőször csak saját maga szórakoztatására. A vízben magasodó kőtornyok és a parton sorakozó alkotások azonban mára már egy valódi szabadtéri kiállítássá, egy igazi Kőkertté váltak.

Római-parti Kőkert
Római-parti Kőkert

Meditáció és alkotás

Tamás szinte minden nap kijön a Római-partra, gyűjtögeti a kavicsokat, majd séta közben meglát egy különleges fadarabot, és be is indul az alkotófolyamat. Számára az alkotás egyfajta meditáció. Mint mondja, ha ledől egy torony, akkor sem lesz ideges, hiszen maga az építés legalább olyan élmény, mint a végeredmény látványa.

Római-parti Kőkert
Római-parti Kőkert

Színes kövek díszítik a fák repedéseit

Tamás számára az érdekes formájú, partra vetett uszadék fadarabok kreatív formavilágukkal már önmagukban is ”műalkotásoknak” számítanak. Egy-egy érdekes formájú uszadék fa önmagában is kiállításra kerül, legtöbbjük azonban kövekkel, kavicsokkal párosítva kerül be a Kőkert galériába. Nagyon látványos például, ahogy a víz mosta, ár sodorta fák repedéseiben színes, csiszolt kövek sorakoznak.

Római-parti Kőkert
Római-parti Kőkert

Hobbiból művészet

A Kőkert gazdája másfél évvel ezelőtt csupán hobbiból alkotott különböző kompozíciókat, a kis szobrokkal teli partszakasz azonban, a Római-part Északi összekötő vasúti híd felőli részén mára már híressé vált. Sokan járnak ki ide megcsodálni az alkalmi kőoszlopokat.

Római-parti Kőkert
Római-parti Kőkert

Néha elragadja az árvíz…

A Kőkert egy folyamatosan változó park, ahol az alkotások állandóan keletkeznek, formálódnak vagy épp végleg eltűnnek. Tamás nap, mint nap alakítgatja a szobrokat, a Kőkertben folyamatosan újabb és újabb alkotások születnek, néhányat pedig olykor elragadnak a hullámok, és végleg elmossa az árvíz…

Római-parti Kőkert
Római-parti Kőkert

További információk Kánya Tamás facebook oldalán.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »