Különleges természeti jelenség a „tűzesés” – évente csak egyszer látható

ápr 11 • Földgömb • Impress Magazin

A Yosemite Nemzeti Park egyik legérdekes látványossága a Firefall  vagyis a „tűzesés”, ami olyan látványt nyújt, mintha vörösen izzó láva zúdulna a mélybe. 

A Firefall azonban nem egy vulkánból kilövellő lávafolyam, hanem egy szezonálisan működő vízesés. A különleges jelenség február végén látható.

600 méteres vörösen izzó zuhatag

Ahogy a sziklafal keleti oldalán megjelennek a lemenő nap sugarai és vöröre festik a vízfolyamot. Ezt a természeti jelenséget nevezik „Firefall”-nak, azaz tűzesésnek.

11

Csak pár napig látható

A 620 méteres vörösen izzó zuhatag Kalifornia egyik leghíresebb látványossága, mely minden évben alig pár napig látható, február végén. Amikor elkezd lemenni a nap az árnyékok megnyúlnak a szikla falán, és a fénysugarak a vízfolyam teteje körül összpontosulnak. A sziklafal tetején ekkor csodálatos átalakulás zajlik, majd ezt követően jön létre a különleges fényhatás.

22

A tűzesést egy fotós, Galen Rowell fedezte fel, amikor egy februári napnyugtakor fényképeket készített a vízesésről. A megkapó fotók rövid idő alatt híressé tették a vízesést.

33

Azóta rendszeresen keresik fel a helyet turisták és fotósok is, hogy az egyedülálló látványban részesüljenek. A Yosemite völgyben van egy piknik park, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a kora tavaszi tűzesésre. A Yosemite Nemzeti Park egész területe a Világörökség része.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »