Sógyurma karácsonyfadíszek készítése – házilag
A házi készítésű sógyurma az egyik legegyszerűbb technika, mellyel egyedi és különleges díszeket készíthetünk a karácsonyfára.
A sóliszt gyurma egy jópofa és nagyon egyszerű módszer, bárki el tudja készíteni. A gyerekek számára pedig kifejezetten nagy élmény a közös karácsonyfadísz készítés.
Hozzávalók:
– 1 csésze finom só
– 2 csésze fehér liszt
– 1 csésze víz
– pogácsaszaggató formák
– karácsonyi témájú nyomdák (hobbi művész boltból)
Elkészítése:
Keverd össze egy tálban a lisztet a sóval, majd fokozatosan add hozzá a vizet és gyúrd össze, amíg sima állagú lesz. Ha túlságosan ragad, akkor vedd ki a tálból és egy liszttel megszórt gyúródeszkán gyúrd tovább, amíg összeáll.
Díszítés nyomdatechnikával – festés ételfestékekkel
A gyúródeszkán nyújtsd ki a tésztát sodrófával egy centiméteres vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval vágd ki a formákat. A tetejét pedig szúrd át egy hurkapálcával, hogy át tudd majd fűzni a szalagot, mellyel a fára akasztod a díszt.
A sógyurma karácsonyfadíszeket különböző nyomott mintákkal is díszítheted, hobbi művész boltokban is kapható nyomdákkal. Először nyomd bele a tésztába a mintát, majd utána szaggasd ki a különböző csillag, fenyőfa és harang formákat.
Sütés alacsony hőfokon
Ha elkészültek a díszek, akkor helyezd őket egy tepsibe és alacsony hőfokon süsd 1-2 óráig, amíg megkeményednek. Tulajdonképpen nem is sütésről, inkább „kiszárításról” van szó. Amikor elkészültek, vedd ki a sütőből és várd meg, amíg kihűlnek.
Kapcsolódó cikkek
« Először készült 3D nyomtatott ház természetes anyagokból – az egész ház teljesen újrahasznosítható Az egyetemisták fele pszichés problémákkal küzd »