Sógyurma karácsonyfadíszek készítése – házilag

dec 7 • LifeStyle • Impress Magazin

A házi készítésű sógyurma az egyik legegyszerűbb technika, mellyel egyedi és különleges díszeket készíthetünk a karácsonyfára.

A boltban vásárolt csillogó gömbök helyett kézzel festett díszekkel tehetjük személyesebbé és egyedivé a karácsonyfát. Egészen más hangulata van egy olyan karácsonyfának, melyen saját kézzel készített díszek lógnak.

A sóliszt gyurma egy jópofa és nagyon egyszerű módszer, bárki el tudja készíteni. A gyerekek számára pedig kifejezetten nagy élmény a közös karácsonyfadísz készítés.

Hozzávalók:

– 1 csésze finom só
– 2 csésze fehér liszt
– 1 csésze víz
– pogácsaszaggató formák
– karácsonyi témájú nyomdák (hobbi művész boltból)

Elkészítése:

Keverd össze egy tálban a lisztet a sóval, majd fokozatosan add hozzá a vizet és gyúrd össze, amíg sima állagú lesz. Ha túlságosan ragad, akkor vedd ki a tálból és egy liszttel megszórt gyúródeszkán gyúrd tovább, amíg összeáll.

33szerk

Díszítés nyomdatechnikával – festés ételfestékekkel

A gyúródeszkán nyújtsd ki a tésztát sodrófával egy centiméteres vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval vágd ki a formákat. A tetejét pedig szúrd át egy hurkapálcával, hogy át tudd majd fűzni a szalagot, mellyel a fára akasztod a díszt.

A sógyurma karácsonyfadíszeket különböző nyomott mintákkal is díszítheted, hobbi művész boltokban is kapható nyomdákkal. Először nyomd bele a tésztába a mintát, majd utána szaggasd ki a különböző csillag, fenyőfa és harang formákat.

23

Sütés alacsony hőfokon

Ha elkészültek a díszek, akkor helyezd őket egy tepsibe és alacsony hőfokon süsd 1-2 óráig, amíg megkeményednek. Tulajdonképpen nem is sütésről, inkább „kiszárításról” van szó. Amikor elkészültek, vedd ki a sütőből és várd meg, amíg kihűlnek.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »