A nagy kékség – Skaftafell gleccser barlang Izlandon

febr 26 • Földgömb • Impress Magazin

Ez a gyönyörű, mélykék jégbarlang a Svínafellsjökull gleccsernél jött létre Izlandon, mely valójában egy megfagyott lagúna.

A jégbarlangok legtöbbször átmeneti természeti jelenségek, melyek gleccserek közelében alakulnak ki. Izlandon megannyi jégalagút, barlang és megfagyott jéghasadék található.

Jégalagutak a gleccser mélyén

Évszázadokon keresztül, ahogy folyt lefelé a jég az Öraefajökull vulkán lejtőin, a nagy nyomás hatására a gleccser tömör jéggé alakult. A levegő hiánya miatt elnyelte az összes fényt, kivéve a kék frakciót, mely szabad szemmel is látható.

333

A mélykék színű jégbarlang a gleccser olvadásakor jött létre. A vízesés felolvasztott egy lyukat a gleccserben, majd a víz egyre mélyebbre hatolt a hasadékokban, végül megfagyott jégbarlanggá változtatva a gleccser alsó szakaszát. A gleccser gyors mozgásának hatására (naponta 1 méter), a jégbarlang többször is felszakad, ezáltal függőleges, úgy nevezett cerrac-ok keletkeznek rajta. Ez a jelenség okozza, hogy indirekt fény jut a barlangba, mely megvilágítja a jégalagutat.

45

A jégbarlangok instabil képződmények, bármikor beomolhatnak, ezért veszélyes a közelükbe menni. Kizárólag télen látogathatók, amikor a hideg megkeményíti a jeget. Még így is lehet hallani az állandó repedések hangját, melyek a folyamatos keletkeznek a gleccsermozgásnak köszönhetően.

46

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »