Párából készítenek ivóvizet Peruban

júl 7 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A limai műszaki és mérnöki egyetem (UTEC) kifejlesztette a világ első készülékét, mely képes előállítani párából ivóvizet.

A környezetbarát technológiákra és találmányokra szakosodott perui egyetem (UTEC) hallgatóinak forradalmi újítása az a technológia, mely segítségével a levegő páratartalmából lehet iható minőségű tiszta vizet előállítani.

Naponta 96 liter vizet állít elő

Az óriásplakát megjelenítés csak egy figyelemfelkeltő promóciós kampány része, melyet az egyetem a készülék engedélyezése miatt helyezett ki egy forgalmas főút mellé, ahol bárki ingyen hozzáférhet a vízhez. A készülék a hatalmas tábla mögé van elhelyezve, mely jelzi, hogy ezen a helyen tiszta vízhez lehet jutni.

Fotó: UTEC

Fotó: UTEC

 

„A készülék olyan térségben tud hatékonyan működni, ahol magas, 90-98%-os a levegő páratartalma. Azokban az országokban, ahol egész évben kevés a csapadék, és szennyezettek a kutak, az ivóvíztábla magát az életet jelenti”, nyilatkozta az egyetem igazgatója.

A készülék naponta 96 liter vizet tud előállítani, melyet a tábla tetején található tartályokban tárol. A párából kinyert vizet speciális szűrők tisztítják, így ivóvíz minőségű víz folyik a táblánál lévő csapokból. A helyiek ingyen fogyaszthatják a kihelyezett tábla által termelt vizet.

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk az egyetem másik fantasztikus találmányát, a levegőtisztító oxigéntermelő táblát.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »