Őszi agyturbó B-vitaminokkal

szept 29 • LifeStyle • Impress Magazin

A B-vitamincsalád kedvező hatással van az agy és az idegrendszer működésére, ezáltal fontos szerepe van a kiegyensúlyozott lelkiállapot elérésében és fenntartásában.

Az agy anyagcseréje és a táplálkozás között szoros a kapcsolat, és a legideálisabb, ha az ételekkel együtt fogyasztjuk el a szervezet számára szükséges anyagokat. Így általában nincs szükség tabletták formájában is növelni a vitaminszükségletünket. Mivel vízben oldódó vitaminokról van szó, így táplálkozással könnyen bevihetők a szervezetbe.

B1 vitamin– a „szellemi vitamin”

A B1 (Tiamin) vitamin, amit “szellemi vitaminnak” is hívnak, elengedhetetlen az idegrendszer, így a szellemi teljesítmény, a koncentráció és az emlékezet fenntartásáért, optimalizálja a szellemi tevékenységet és az agyi funkciókat, valamint fontos az izmok, és a szívizom számára. Pozitívan hat a tanulási képességekre. Elsősorban állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák, így a húsok, főleg a sertéshús, a máj, néhány halfaj, és a tojássárgája. Legjobb növényi forrásai a gabonafélék, burgonya és hüvelyesek, valamint a teljes rizs.

B2 vitamin és az anyagcsere

A B2 (Riboflavin) vitamin az anyagcserében játszik fontos szerepet. Az állati eredetű forrásai a vadhús, marhahús, a máj, a lazac, pisztráng, makréla, kagyló, a tojás, sovány sajtok, joghurt, míg a növényi források közül elsősorban a korpás és teljes kiőrlésű ételek, a sötétzöld leveles főzelékfélék, spenót, sóska; a bab, lencse, a gomba, különféle magvak, mandula, szezámmag, napraforgó, diófélék, illetve a fejes saláta tartalmazza.

B3 vitamin az idegrendszer támogatója

B3 (Niacin, nikotinsav) nélkülözhetetlen az idegrendszer és a keringési rendszer megfelelő működéséhez, szerepet játszik az emésztőrendszer megfelelő tevékenységében, segítséget nyújthat a migrénes fejfájás kezelésében. Fő állati forrásai a sovány húsok, főleg a csirke, pulyka, halak, máj, a tojás, míg a növények közül az olajos magvak, élesztő, korpa, zöldségek, száraz hüvelyesek, avokádó, füge, szilva és a teljes kiőrlésű gabona termékek.

B5 vitamin – a stressz ellenszere

B5 (Pantoténsav) vitamin, stressz ellenes vitaminként is nevezik, mivel részt vesz a mellékvese hormonok és a transzmitterek termelésében. Szükséges az idegrendszer normális működéséhez, növekedéshez. Nélkülözhetetlen komponense a koenzim A-nak, minden energia őselemének. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását. Állat eredetű élelmiszerekben elsősorban, a májban, a vesében, a heringben, a marha- és sertéshúsban, tojássárgájában és tejben található. Növényi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse. A legmagasabb azonban a koncentrációja a sörélesztőben és a méhpempőben.

B6 vitamin– fáradtság ellen

A B6 (Piridoxin) vitamin az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges, késlelteti az öregedést. Hozzájárul a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, az idegrendszer normál működéséhez. Állati eredetű B6 vitamint tartalmaznak a különféle húsok, a máj, a tojássárgája és a tejtermékek. Megfelelő növényi forrásai az olajos magvak, csíráztatott magvak, az árpacsíra, paprika, gesztenye, kukorica, zöldségfélék.

B9 vitamin (folsav) – magzatvédő vitamin

A B9 vitamin (M vitamin), hétköznapi nevén folsav. Elsősorban úgy ismerjük, mint magzatvédő vitamin, de felnőtt emberek számára is nélkülözhetetlen, az idegrendszer normál működéséhez. Legjobb természetes növényi folsavforrás, a búzacsíra, a leveles zöldségek, különösen a spenót, endívia, fejessaláta, a gyümölcsök, spárga, lencse, teljes őrlésű gabonafélék, brokkoli, karfiol. Állati eredetű forrás elsősorban a máj és a tojássárgája.

B12 vitamin – a jó koncentrációért

A B12 vitamin a koncentráló- és emlékezőképesség javításában működik közre, serkenti az agyműködést, hiánya akár idegrendszeri panaszokkal is járhat. Segíti a folsav felszívódását. A B12 legfőbb állati forrása a máj, a tojás, a tőkehal és a sertéshús, A gyümölcsök közül leginkább a szilva.

B komplex – jótékonyan hat az idegrendszerre

Tagjai a kolin és inozit. E két származék jótékonyan hat az idegrendszerre, és általánosságban elmondható, hogy stressz csökkentő hatásuk is van. A kolin elsősorban a memóriára hat, mivel közvetlenül bejut az agysejtekbe, és az emlékezést elősegítő vegyület képződik belőle, így támogatja agyunk megfelelő működését.  Az inozit pedig hozzájárul az alvás, az ellazulás és a megnyugvás érzéséhez. Mindkettő fő állati forrása a máj és a tojássárgája. Növényi forrása pedig a sörélesztő, a búzacsíra, földimogyoró, és a legfontosabb a lecitin.

B vitamincsalád rengeteg féle élelmiszerben megtalálható. Mindemellett azonban, hogy agyunk a lehető legjobban tudja végezni feladatát a megfelelő kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás mellett, elengedhetetlen, hogy elegendő időt szánjunk a pihenésre, regenerálódásra, a sportolásra melyek mind fokozzák agyi vérellátásunkat.

Vörös Orsolya – egészségpszichológus

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »