Japán vulkanikus gyógyfürdői – rejtett kőmedencék a természetben

júl 30 • Földgömb • Impress Magazin

Az onsen japán specialitás: forró vulkanikus gyógyfürdő a természetben, melyekből Japánban országszerte több ezer található.

A vulkanikus aktivitásnak köszönhetően Japánban szinte úton útfélen hőforrások törnek elő a földből. A több ezer meleg vizű forrás köré épült ki az onsen kultúra, kis kőmedencékkel, csobogókkal.

Japán vulkanikus gyógyfürdői az onsen fürdők

Gőzölgő kis kőmedencék

Ezek a hangulatos, gőzölgő, vulkáni források egyediek a világon, és Japánban számos fajtája létezik. Van, hogy csak egy sziklába vájt kőmedence maga a fürdő, de vannak kisebb tó méretű onsenek is.

Japán vulkanikus gyógyfürdői az onsen fürdők

Onsen – a gyógyító fürdőzés

A japán emberek körében mind a mai napig fontos szerepet játszik a gyógyfürdőzés, a kikapcsolódásnak az egyik jellegzetes módja, hiszen az ásványi anyagokban gazdag hőforrások a kellemes ellazulás mellett gyógyító hatásúak is.

Rendkívül jól oldja a feszültséget, jó hatással van a reumatikus panaszokra, mérsékli az ízületi panaszokat, javítja a vérkeringést és a szervezet általános egészségi állapotára is pozitívan hat.

Japán vulkanikus gyógyfürdői az onsen fürdők

Vannak, akik hetente többször is ellátogatnak egy-egy kis fürdőbe feltöltődni. Sőt! Olyanok is akadnak, akik nem tudnak betelni a csodafürdőkkel, és egy nap akár több onsent is felkeresnek egymás után.

Erdő mélyén, sziklák között, tengerparton…

A fürdők kialakításánál mindig ügyelnek arra, hogy a fürdő ne zavarja meg a természet harmóniáját, szerves részét képezze a környezetnek. Általában kisebb kőmedencéket alakítanak ki az erdőben, a sziklák között vagy akár a tengerparton. Vannak egyszemélyes onsenek is, melyek tökéletes helyszínei az elmélkedésnek a meditálásnak, és vannak nagyobb, több személyes onsenek is, ahol közösen is részt lehet venni a gyógyhatású fürdőzésnek.

Japán vulkanikus gyógyfürdői az onsen fürdők

Lélegzetelállító környezetben

A vulkanikus területen fekvő országban közel húszezer hőforrás található, melyek sokszor lélegzetelállító, vagy rejtett környezetben, például egy erdő mélyén találhatók. Több hőforrás található a Japán Alpok hegyláncai között, melyek az egyik legnépszerűbb fürdőhelyek a turisták körében is.

Már maga a panoráma is lélegzetelállító. Pláne, ha egy forró vizes medencéből szemlélhetjüka gyönyörű hegyláncokat. Nem csoda. hogy miért szeretik annyira a japánok a kikapcsolódásnak ezt a különös módját, és bepillanthatunk abba, hogy mit is jelent az onsenkultúra.

Japán vulkanikus gyógyfürdői az onsen fürdők

A mély szurdokban megbúvó Shirahone onsen egyszerre bensőséges hangulatú és drámaian látványos. Azt mondják, aki három napig fürdött a Shirahone forrásainak vizében, az utána három évig nem lesz beteg. Bármi is az igazság, a tejes kék színű kén-hidrogénben gazdag fürdőnek már a látványa is különleges.

66

Csak a helyiek ismerik…

Az onsen hagyomány legegyszerűbb és legősibb módja, egy kis hőforrásban való elmélkedés. Ezeket a rejtett bensőséges onseneket csak a helyiek ismerik, és nem igen fedik fel titkukat az idegenek előtt.

Japán vulkanikus gyógyfürdői az onsen fürdők

A több ezer szigetből álló Japánban nem ritka tengerparton kialakított onsenek látványa sem. A hőforrás vize itt összefolyik tenger sós vizével. Meditálásra és kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas helyek azok számára, akiket a tenger látványára és hullámzásának morajló hangjára vágynak.

Japán vulkanikus gyógyfürdői az onsen fürdők

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »