Norvégia teljesen kitiltja a benzines autókat 2025-ig – csak elektromos autók lesznek

dec 4 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A világon elsőként valósítja meg Norvégia a 100%-os zöld közlekedést, ahol 2025-ig az összes benzines és diesel gépkocsit le kell cserélni elektromos autóra.

Norvégia a világ legzöldebb államai között szerepel, ahol számos környezetvédelmi előrelépés történt az elmúlt években. Többek között elsőként vállalták az erdőirtás mentességet, most pedig bejelentették, hogy teljesen átállnak a zöld közlekedésre, írja az Independent brit hírportál.

A norvégok 25%-a már e-autóval jár

A célkitűzés egyáltalán nem irreális, hiszen Norvégiában már a 2016-os jelentések szerint a forgalomban lévő gépjárművek 25%-a elektromos autó.

A megvalósítás természetesen fokozatosan fog megvalósulni, a következő években folyamatosan csökkentik a fosszilis tüzelőanyag alapú (benzines és diesel) autók eladását, ezzel párhuzamosan el is távolítják az országból a benzines gépjárműveket, vagyis csak és kizárólag megújuló energiával működő elektromos autók lesznek az norvég utakon.

Ez azt jelenti, hogy 2025-től a közlekedés által már semmilyen káros anyag nem kerül többé a levegőbe.

11norway

Átállás megújuló energiára

Az ország szén-dioxid kibocsátása ezzel a lépéssel már nagyban közelít a nullához, miközben az energiaszektor (áramtermelés, fűtés) megújuló erőforrásra való átállása is folyamatban van.

A közlemény szerint az elektromos áramtermelésben a szélenergia használatát már jóváhagyott beruházás alapján a háromszorosára növelik 2020-ra.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »