Víztisztító kaktuszkörök – forradalmi ötlet

dec 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A szárazság és az ivóvízhiány a világ számos részén épp olyan égető probléma, mint a globális klímaválság. Íme, egy forradalmi ötlet a vízválság megfékezésére.

Kalifornia évek óta szembesül az egyre nagyobb szárazsággal, miközben nemzetközi szakemberek segítségével próbálnak megoldást találni a vízválság megfékezésére. 2015-ben egy pályázatot is kiírtak „dry futures” címmel, melynek egyik kategória győztese a víztisztító kaktuszfarmok lettek, írja az archdaily.com.

A háztartások vízpazarlása…

Kaliforniában az egyre növekvő szárazság és a lakossági vízpazarlás miatt már jogszabályban szigorítják a vízhasználatot. A lakosságnak 25 százalékkal kellett csökkentenie a vízhasználatot, ugyanakkor a mezőgazdasági szektort, mely 80 százalékban felelős a vízpazarlásért, egyelőre nem érintik a szigorítások.

A víztisztító kaktuszfarmok létrehozása csökkentené a mezőgazdasági vízfogyasztást és forradalmasíthatja a szennyvíztisztítást.

011

Öko-víztisztítás kaktuszfarmokkal

A Kaliforniában őshonos Napoles kaktusz (vagy fügekaktusz) ugyanis számos eddig nem ismert és kihasználatlan tulajdonsággal bír. Ez a szárazságtűrő növény, melyet alig kell öntözni, emberi és állati fogyasztásra is alkalmas, mindemellett a kaktusz-gél hatékonyan tisztítja a szennyezett vizet.

A kaktusz húsa és a benne lévő nyálka sokkal hatékonyabban képes eloszlatni akár az olajfoltokat is, mint a szintetikus tisztítószerek.

11

A kaktusz-víztisztító rendszer három lépésben szűri meg a vizet. Először egy mikro szűréssel eltávolítják a szilárd anyagokat, olajszennyeződést és baktériumokat, majd egy fordított ozmózissal egy finom membránon keresztül szűrik át a vizet, amely eltávolítja a vírusokat, gyógyszereket, végül UV-fénnyel kezelik a vizet, hogy eltávolítsák a maradék szerves vegyületeket.

22

A kaktusz bizonyos része ugyanakkor emberi fogyasztásra is alkalmas, ezáltal alternatív takarmánynövénnyé  és élelmiszerré válhat a közeljövőben a szárazság sújtotta területeken.

A hibrid farm célja, hogy öko-üdülőhelyként is működjön, ahol bemutatják a kaktusz felhasználásának különböző módjait és előnyeit is a látogatók számára a különböző főző műhelyekben. Ezen kívül a farmon egy víz-múzeum is működne, mely felhívja a figyelmet a modern életmód vízpazarlására és alternatív ötletekkel szolgál a gazdaságos vízhasználatra.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »