Energiafüggetlen úszó ökovárosok – ez már az új civilizáció

dec 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A tengerek és óceánok újrahasznosított műanyag hulladékából épülhetnek futurisztikus, önfenntartó ökovárosok Rio de Janeiro partjainál.  

A belga származású ökoépítész Vincent Callebaut által tervezett „Aequorea”  ökováros a tervek szerint Rio de Janeiro partjainál épül majd fel. A fejlesztés alatt álló project célja, hogy fenntartható megoldást találjon a klímaváltozásra és előmozdítsa a tengeri élővilág védelmét.

Energiafüggetlen ökováros

A project egyik legfontosabb célja, hogy újrahasznosítsa az óceánok műanyag hulladékait, és az úszó szemétből újfajta építőipari anyagot hozzon létre. Az „Aequorea” ökovárosok tengeri hulladékból készült építőanyagát 3D-s technológiával nyomtatják majd, mely jelenleg még kutatás és fejlesztés alatt áll.

11

Fenntartható életmód – önmagát építő rendszer

„Az önfenntartó és energia független „Aequorea” egy új vízi civilizáció alapköve lehet,” nyilatkozta a tervező. A komplexum újrahasznosítja a tengeri hulladékot, mind emellett küzd a tengerek elsavasodása ellen. A környezetbarát szerkezet önmagát építi természetes meszesedés révén, hasonlóan a tengeri kagylókhoz. A külső héj egy szerves szerkezet, mely a vízben lévő kalcium-karbonátból építi magát.

vincent02

A vízre bocsájtott „Aequorea” városban a lakók a tengeralattjárókhoz és a hajókhoz hasonló eszközökkel tudnak közlekedni a víz felszínén. Az ökováros minden egyes komplexuma 20 ezer lakost tud befogadni és ellátni.

22

Biogazdálkodás függőleges farmokon

A központi lebegő kupola kis hajókkal érhető el, ahol moduláris lakások, közösségi munkahelyek, kutatólaborok, újrahasznosító üzemek, oktatási központok, sportlétesítmények találhatók. A belső héjon az egymás felett elhelyezkedő rétegek növénytisztító lagúnáknak, vízi-gazdaságoknak és függőleges farmoknak ad otthont.

33

A víz alatt fehérjében és vitaminokban gazdag akvatikus farmokon algákat, a felszínen konyhakertekben és gyümölcsösökben termelik az élelmiszert. Az ivóvizet és az akvakultúrák öntözővizét egy ozmotikus nyomással működő OTEC erőmű állítja a tengeri sós vízből.

44

Energiaellátás mikroalgákkal

Nincs többé szükség környezetszennyező szénre, olajra, gázra, vagy nukleáris energiára. Az energia könnyen előállítható biolumineszcenciával a fényt kibocsátó szimbiotikus organizmusok oxidációja révén. A vízi ökovárosban a világítást, fűtést és a klímaberendezéseket is megújuló energia működteti.

077

Semmilyen káros anyag nem kerül a tengerbe

Az önfenntartó ökovárosokban a hulladékot is környezetbarát technológiával, biológiai lebontó konténerekben és újrahasznosító üzemekben kezelik. A „Aequorea” ökovárosok működése 100 százalékosan környezetbarát, azaz semmilyen káros anyag nem kerül se a tengervízbe, se a levegőbe.

0010

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »