Ne feledje, a védősisak is a munkavédelmi viselet része!

máj 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Bizonyos munkaterületeken, építkezéseken a munkavédelmi sisak nélkülözhetetlen felszerelés az ott dolgozók számára a biztonságuk, testi épségük védelme érdekében, ezért a munkáltatóknak biztosítaniuk kell a szabályozásoknak megfelelően. 

Különféle védelmi szinteknek megfelelő fejfedők léteznek, így a kockázatelemzés során kell meggyőződni az adott munkaterületnek megfelelő szabványú és különböző sérülések ellen védő eszköz típusáról. Tartson velünk, és ismerje meg, miért fontosak, és hogyan, milyen sérülésektől védhetik meg a munkavállalókat az előírás szerint viselt védősisakok!

Mikor van szükség munkavédelmi sisakra?

Számos munkahelyen, munkakörben fennáll a fejsérülés kockázata, ezért az ezen munkakörökben dolgozók számára a munkavégzés, a munkaterületen való tartózkodás időtartama alatt védősisak viselése kötelező. Válasszon munkavállalóinak az Épkézláb Munkaruha változatos munkavédelmi sisakjai és kiegészítői közül biztonságot nyújtó modelleket! Ütés elleni fejvédők, szem- és arcvédők, valamint ipari és tűzoltó, illetve villamosan szigetelő munkavédelmi sisakok közül választhat.

Azokban az iparágakban, ahol nagy a nehéz tárgyak mozgatásából, különböző gépek működtetéséből eredő mechanikai sérülések, továbbá fennáll az elcsúszás, az elektromos sérülés kockázata, szerezzen be az érintett dolgozók testi épségének, életének védelmére alkalmas biztonsági sisakokat. 

Van-e jelentősége a sisakok színének?

A veszélyes munkahelyekre történő belépés, illetve bizonyos munkakörökben a munkavégzés is védősisak viseléséhez kötött, de csak a megfelelő, minősített darabok nyújtanak védelmet. De nemcsak a típus kiválasztása lényeges, hanem a meglévő darabok rendszeres ellenőrzése, a repedések, az elhasználódás és a kopás nyilvántartása is. Két alapvető típus, az ipari és a könnyű felépítésű beütődés elleni munkavédelmi sisakok közül választhatunk. Utóbbiakat nem tesztelik leeső tárgyak és a héj átlyukadása ellen, valamint extrém biztonságtechnikai előírásokra. 

A munkavédelmi üzletek és webshopok kínálatában többféle színű munkavédelmi sisak kapható, amelyeknek jelentősége van, jól beazonosítható és felismerhető, meghatározza a munkavégzés területét. A sárga színű sisakot az általános és a magasépítésen dolgozók, a fehéret a vezető pozíciót betöltők, a mérnökök viselik. Szürke sisakot kapnak a látogatók, kéket a nagyfeszültség közelében dolgozók. A zöld az ellenőrök és a gépészek színe, a narancs pedig az irányítást, jelző feladatot ellátó személyeké. Piros védősisakot ellenőrök és a biztonságért felelős személyek kötelesek hordani.

Viselje előírás szerint!

Nem elég csupán beszerezni a kockázatoknak megfelelő és optimális méretű sisakot, viselni is a betanításnak megfelelően kell, illetve kényelmesnek is kell lennie a teljesítmény érdekében!

A munkavédelmi előírásoknak megfelelően mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdeke és felelőssége az ideális védelmet nyújtó sisak viselése.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »