A kánikula veszélyei: napszúrás, hőkimerülés, hőgörcs, hőguta

júl 3 • LifeStyle • Impress Magazin

A hőség okozta rosszullétek, mint hőkimerülés, hőgörcs, napszúrás, hőguta, különböző tünetekkel járnak, és azonnali kezelést igényelnek.

A hőség gyakran okoz bágyadtságot, kimerültséget, alvászavarokat, ezek azonban csak a legenyhébb tünetek közé tartoznak. A nagy melegben előfordulhatnak különböző hőártalmak melyek már komolyabb tünetekkel járnak.


Hőkimerülés
„Ájulás a fülledt buszon, és villamoson”

A hőkimerülés a hőártalmak leggyakoribb fajtája, mivel a hőség hosszútávon nagyon megterheli a szervezetet. Általában tartós melegben alakul ki. A sok ruha, zárt öltözet, is hozzájárulhat a rosszullét kialakulásához, mert nem engedi elpárologni az izzadtságot, így megakadályozza, hogy a szervezet le tudja hűteni magát.

Tünetei: Hűvös, nyirkos, sápadt, vagy kivörösödött bőr, fejfájás, homályos látás, szakadó verejtékezés, szédülés, kimerülés.
Kezelés: Azonnali folyadékpótlás, vízszintesbe helyezés, vizes borogatás a csuklón, bokán, és a nyakon.
Megelőzése: Hőségben figyelj a folyadékpótlásra és folyamatosan spricceld magad vízzel, akár az utcán is, kívülről segítve a szervezeted hűtő mechanizmusát.


Hőgörcs
„Strand aerobik a tűző napon”

A szervezet számára a hőségben végzett testmozgás az egyik legextrémebb kihívás. A túlzott fizikai megterhelés olyan erőteljes verejtékezéssel jár, hogy sóhiányt okozhat, emiatt súlyos izomgörcsök állhatnak be.

Tünete: Leggyakrabban a vádli, a comb vagy a kar izmainak ritmusos összehúzódása következik be. Az összehúzódás következtében az izmok megkeményednek, feszessé és fájdalmassá válnak.
Kezelés: Azonnal abba kell hagyni a fizikai tevékenységet, és árnyékba, vagy hűs szobába vonulni. A testet vizes törölközővel hűteni, az izmokat nyújtani, masszírozni kell. Azonnal pótold a sóhiányt, bármilyen sós, vagy a sportolóknak kifejlesztett izotóniás itallal.
Megelőzése: Kerüld a rekkenő hőségben vagy tűző napon való sportolást. Nyáron inkább a kora reggeli, vagy esti órákban eddz.


Napszúrás
„Túlzásba vitt napozás – rosszullét a strandon”

A napszúrást tulajdonképpen az agy túlmelegedése okoz, és a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzás miatt alakul ki, általában a túlzásba vitt napozás következtében.

Tünetei: Rosszullét, hányinger, gyengeség, fejfájás, láz. A tünetek sokszor csak órákkal később, vagy este jelentkeznek.
Kezelése: Feküdj le pihenni egy árnyékos, hűs szobába. Nyugodtan vegyél be fájdalomcsillapítót és a homlokra, csuklóra helyezett hideg borogatás is jót tesz.
Megelőzése: Óvd a fejedet az erős, tűző napsugárzástól. Nyári melegben mindig fedd be valamivel, viselj mindig szalmakalapot, vagy kendőt.


Hőguta
„Hosszas tartózkodás a tűző napon!”

A hőguta, a meleg okozta ártalmak legsúlyosabb formája, amit az agyban lévő hőközpont funkcionális zavara okoz. Hirtelen következik be, általában a tűző napon való hosszasabb tartózkodás következtében. A szervezet nem képes tovább elegendő gyorsasággal hőt leadni, nem tud megszabadulni a hőfeleslegtől, ezáltal a testhőmérséklet olyannyira felszökik, hogy akár maradandó agykárosodást, vagy halált is okozhat.

Tünet: A legfeltűnőbb jel, hogy a hőség ellenére nincs verejtékezés, mivel a „hőszabályozó rendszer” felmondta a szolgálatot. Hányinger, gyengeség, szédülés léphet fel, súlyos esetben az illetőnek görcsrohamai lehetnek, vagy kómába eshet.
Kezelés: Azonnal mentőt kell hívni, de amíg megérkezik el kell kezdeni a test hűtését. Minden lehetséges módon, spriccelés, vizes borogatás, hűtőfürdő.
Megelőzése: Ha a tűző napon vagy kénytelen huzamosabb ideig tartózkodni, valamivel mindenképp fedd be a fejedet, vagy napernyővel védd magad a tűző napsugaraktól.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »