Madrid street art – művészi falfestmények házfalakon

nov 5 • Kult & Art • Impress Magazin

A madridi utcákon sétálva különleges graffitikre bukkanhatunk. Néhány külvárosi tűzfalon hatalmas és látványos falfestmények láthatók.

A spanyol fővárosban, hasonlóan a többi európai nagyvároshoz, a 80-as években elindult a street art, az utca művészete. A graffiti művészek először még titokban, majd a 90-es évek közepétől már megrendelésre dolgoztak. Alkotásaikkal színessé, barátságossá, művészivé változtatták az elhagyatott városrészeket. A hatalmas képek ütött-kopott tűzfalaikat díszítenek.

szerklead-madrid-600x400

Beszélő fák a tűzfalakon

A street art művészetté vált Sam 3 alkotásai nyomán. Alkotások különleges vizuális hatása felkeltette a figyelmet. Legérdekesebb művei közé tartoznak az arcok és a levél emberek. A beszélő fák című alkotása Barcelonában található.

012

Sziluett street art

A street art egyik változata a fekete sziluettek ábrázolása. Európa-szerte több ilyen stílusú falfestmény is látható.

Fotó: www.sam3.es

Megelevenedik az utcazene hangulata

Ahogy a street art kinőtte magát a graffiti mozgalomból, a művészek egyre több technikát alkalmaztak. A színes irkafirkák ellentéte a fekete sziluettek, és a többlet jelentést is magukban hordozó képi ábrázolások.

013

Sam3 neve jól ismert Madridban, hiszen számos festményt ajándékozott már spanyol fővárosnak. Fontos szerepet játszott a hagyományos utcai művészet magasabb esztétikai szintre emelésében.

Fotó: www.sam3.es

Az örök téma

A gésa ábrázolás sok művész fantáziáját megmozgatta, mely visszaköszön a graffiti művészetben is. Madridban egy óriási ház falán találkozhatunk vele, de híres a hajóroncsra festett gésa Wales partjainál.

011

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »