Megújul Magyarország első Angolparkja

jan 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Magyarország első angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakították ki az Esterházy család a tatai birtokán.

Az Angolpark Tata tóvárosi városrészében található, a 25 hektáros, mesterséges Cseke-tó mellett. Az Esterházy család által építtetett parkban rendbe hozzák a sétányokat, a szabadtéri színpadot és felújítják a nyári lakot.

Nyári fesztiválok színtere

A park építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, koronájuk mérete, színe, levél-színeződésük szerint válogatták össze. Az Angolparkban 1934-ben szabadtéri színpadot hoztak létre, ahol nyári fesztiválokat rendeztek.

fotó:tata.hu

fotó:tata.hu

A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római-kori sírkő is látható.

Herendi porcelán gyűjtemény a nyári lakban

A szabadtéri színpaddal szemben lévő nyári lak az európai angolparkokat bemutató kiállításnak ad majd otthont, és itt szeretnék létrehozni az ország legjelentősebb, herendi porcelánokból álló gyűjteményét, mivel a herendi porcelánt előállító Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját.

22im

fotó:tata.hu

Olimpiai Edzőtábor

A terület szélén 1948 májusában jelölték ki az Olimpiai Edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra. A sikeres olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették és 1951-ben adták át a sportolóknak, napjainkig a magyar sport egyik fellegvára.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »