A cserépkályha reneszánsza (interjú)

jan 2 • Enteriőr, Kult & Art • Impress Magazin

Manapság valódi reneszánszát éli a cserépkályha. Egyre többen döntenek úgy, hogy cserépkályhával oldják meg otthonuk fűtését, vagy kiegészítő fűtésként alkalmazzák.

Mayer István szobrászművész Balaton felvidéki műhelyében olyan cserépkályhák készülnek, melyek még hűen őrzik a magyar népi kultúra emlékét. Célja a hagyományőrzés és az értékmentés, melyhez elhivatottan ragaszkodik évtizedek óta.

Életre kel az ősi kályhamesterség

A szobrászművész kővágóörsi műhelyébe lépve különös atmoszféra fogad minket. Egy valódi időutazásban lehet részünk, hiszen szemünk előtt kel életre az ősi kályhamesterség.

Mayer István cserépkályhák

Mayer István cserépkályhák

A bemutatóteremben az alkalmi tárlatvezetés során megismerhetjük a cserépkályha készítés munkafolyamatait, különféle csempe mintadarabokat láthatunk az állványokon, illetve megcsodálhatjuk a művész alkotásairól készült fotókat a falon. Itt a munkafolyamatok épp úgy őrzik őseink módszereit, mint a kályha formavilága, felépítése, díszítése. István az agyagot mezítláb tapossa, mint a régi kézművesek, a gipszformákba préselt csempéket kézzel festi, melyeket a saját kezűleg épített, nyitott tüzű fás kemencéjében égeti ki.

Tájházak, skanzenek, kúriák

A szobrászművész cserépkályháit a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum néhány portáján, az ország több tájházában és közösségi épületében is láthatjuk. Kályhacsempéi a Népi Iparművészeti Tanács által elfogadott népi iparművészeti terméknek minősülnek.

Mayer István cserépkályhák

Mayer István cserépkályhák

Dunántúl öröksége a szemeskályha

„ A Dunántúli szemeskályha alaptípusa egy három részre tagolt építmény. Alul van egy meszelt lábazat, erre épül egy három sor magas, négy csempe széles, lábazati párkánnyal kezdődő törzsrész, ami egy középpárkánnyal van lezárva. Jellegzetes sajátossága még, hogy a lábazati párkányt követő első sor általában díszes síkcsempe, valamilyen madárdísszel, életfa motívummal, vagy virág ornamentikával.”

Mayer István cserépkályhák

Mayer István cserépkályhák

„A törzsrészre egy három sor magas, soronként 12 csempéből álló hengeres felépítmény kerül, felsőpárkánnyal és pártadísszel – esetenként kupolával lezárva. Régen ezeknek a kályháknak nem volt ülőpadkája, ajtaja, sok esetben még kéménye sem. Egy füstös konyhából tüzelték és a füst is a konyhán keresztül kóválygott ki a szabadba.”

Minden kályha egyedi tervezésű

„Minden kályhát egyedi tervezés előz meg. Ha tehetem, megnézem a helyszínt és egyeztetek a megrendelővel. Közösen beszéljük meg, hogy milyen stílus, forma, színvilág és díszítés kívánatos az adott környezetbe. Így készülnek el a tervek. Van, aki ragaszkodik a hagyományos szemeskályhához, sokan kedvelik a két világháború között elterjedt keskenyebb, felfelé törekvő formát, legtöbben azonban teljesen egyedi formatervezést kérnek.”

Mayer István cserépkályhák

Mayer István cserépkályhák

Az összes szempont figyelembevételével készülnek el a tervrajzok, a rajzok alapján a csempék. A megtervezett kályha megvalósítása, az egyedileg elkészített csempékből való megépítése a kályhásmester feladata. A kályha tüzeléstechnika jó minőségéért ő felel.

Így születik egy egyedi iparművészeti alkotás, amelynek esztétikai minőségét a megrendelő, a tervező keramikus és a kályhaépítő mester összehangolt munkája hozza létre.

További információk: Mayer István weboldalán található.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »