Megfagyott vízesés egy hegy gyomrában

febr 12 • Földgömb • Impress Magazin

A 16 méteres Minnehaha vízesés minden télen egybefüggő jégoszloppá változik, jégbarlanggá változtatva a hegy lábánál lévő sziklahasadékot.

A 16 méteres jeges zuhatag Minneapolis-ban található, közvetlenül a Minnehaha Park bejáratánál.

A „Nevető víz”

A dakota nyelvből származó elnevezést gyakran fordítják úgy, „Nevető víz”, noha a korrekt fordítás vízzuhatag. A „mni” vizet, a „haha” vízesést jelent dakotai nyelven. A „Nevető víz” kifejezés Mary Estman, Dakota című regényéből származik, ő nevezte így regényében a csodaszép vízesést.

222 copy

Egy indiánról szóló vers tette ismertté

A vízesés egy indán versnek köszönheti népszerűségét. 1855 után lett felkapott a turisták körében, miután megjelent Henry Wadsworth Longfellow szerzeménye, a Song of Hiawatha. A különös az, hogy a szerző soha nem látta személyesen a vízesést. Szerzeményét Mary Estman történetei inspirálták. Nagy hatással voltak rá Mary történetei és a regényben közzétett fotók.

31

Jégbarlang a hegy lábánál

A 193 hektáros parkban található vízesés nyáron meglehetősen vad, az esős évszakban. A téli hónapokban pedig a rendkívüli hidegnek köszönhetően drámai jégoszloppá dermed, ami egészen tavaszig egybefüggő hatalmas jégcsapként lóg a hegy oldalán, jégbarlanggá változtatva a hegy lábánál található mélyedéseket.

32

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »