Magyarország leghosszabb hídja – a Kőröshegyi völgyhíd

febr 1 • Földgömb • Impress Magazin

A Kőröshegyi völgyhíd a maga 1872 méterével Magyarország leghosszabb hídja, mely Zamárdi és Balatonszárszó között ível át a Kőröshegy déli szomszédságában.

A Kőröshegyi völgyhíd viadukt az M7-es autópályán, Magyarország leghosszabb hídja, amely a Balaton déli partjával párhuzamosan, Zamárdi és Balatonszárszó között fut, Kőröshegy déli szomszédságában

A híd egyedülálló mérnöki alkotás, melynek építése során csúcstechnológiákat alkalmaztak.

Két pillérébe liftet is építettek

Tizenhat pillére közül a legmagasabb 79,70 méter, a legalacsonyabb pedig 17,70 méter, míg a pillérek közti legnagyobb távolság 120 méter. A hatalmas pillérek külső hossza 13 méter, szélessége 5,5 méter, valamint belseje üreges. Két pillérbe liftet is építettek, erre a hídvizsgálatok miatt van szükség.

Régebben szerveztek a pillérekbe túrákat, ahonnan csodálatos panoráma tárult a szemlélő elé, de jelenleg nincs lehetőség ezek látogatására.

Az esővizet tisztítják és a Balatonba vezetik

A híd érdekessége, hogy a hídpályáról lefolyó esővizet egy külön erre célra készített tározóba vezetik, ahonnan tisztítás után kerül a Kőröshegyi-séd patakba, majd onnan a Balatonba.

Különleges látványt nyújt

A Nezdei Kézfogó túra 22 kilométeres szakasza is erre halad, a környező dombokról egyszerre csodálhatjuk a Völgyhíd és a Balaton látványát, majd gyalogosan is átkelhetünk a híd alatt.

Böröczky Bulcsú drón fotós és videós csodálatos képeket készített a ködbe burkolózott hídról. Ilyen körülmények között csak ritkán láthatjuk a Völgyhidat.

A világ leghosszabb tengeri hídja

Fotók: Böröczky Bulcsú

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »