Szlovénia útdíjak és útvonalak kisokos

febr 1 • Földgömb • Impress Magazin

Szlovénia szomszédos országként mind a nyári utazások, mind pedig az év közbeni hosszúhétvégék esetén népszerű úti cél a magyarok körében. Nem is csoda, hiszen könnyedén és gyorsan elérhető, valamint szinte minden igénynek megfelelő választás lehet. Az utazáshoz azonban érdemes tudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ide érkező autósokra. Ebben a cikkben minden hasznos információt összeszedtünk arról, hogy mit kell tudnod az autós utazásról, hogyan tudod megvenni a matricát, valamint, hogy hogyan történik az ellenőrzés. Utazásod előtt tehát mindenképpen olvasd el a Szlovénia útdíjak és útvonalak kisokost.

Mit kell tudnod autós utazásról?

Kezdjük az alapvető információkkal. Szlovéniában öt fő autópálya található meg, melyek az országot összekötik a szomszédos országokkal. Emiatt tehát az ide érkezők turisták mindenképpen valamelyik autópályán érkeznek majd az országba és jutnak el úticéljukhoz.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a fő útvonalak fizetősek, azaz autópálya matrica beszerzése után vehetők igénybe. Ez hazánkban, és a legtöbb európai országban sincs máshogy. Az országban digitális matrica rendszer került bevezetésre néhány évvel ezelőtt, emiatt tehát egy könnyebb és kényelmesebb rendszerről beszélünk.

Az autópálya matrica heti, havi és éves opciókban érhető el. A sztenderd nyaralás esetén tehát a legtöbb ide érkező turista a heti opciót fogja majd választani. Ennek költsége nem különösebben kiugró, tízezer forint alatt meg is tudjuk vásárolni.

Hogyan tudod megvenni a matricát?

Ahogyan azt már fent olvashattad, a digitális matrica rendszer könnyű és kényelmes megoldás az ide érkezők számára. Ennek köszönhetően a szlovén autópálya matrica vásárlás a Vignetteslovenia.si oldalán egyszerűen elintézhető. A vásárlás lényegében három könnyű lépésből áll, tehát mindösszesen pár percet vesz majd igénybe.

Első lépésként ki kell választanod járműved típusát és a matrica kívánt időtartamát, azaz, hogy heti, havi vagy éves variációra lesz szükséged. Ezek az opciók szintén a rugalmas használatot támogatják, hiszen egy rövidebb utazáshoz is megfelelő opciót tudunk kiválasztani.

Ezután második lépésként meg kell adnod járműved alapvető adatait: rendszámot, valamint a forgalomba hozatali országot. Emellett ki kell töltened személyes adataidat, többek között az email címet is, mely a későbbiekben fontos lesz. Nem kell azonban aggódnunk, hiszen csak néhány, a ténylegesen szükséges adatokat kérik el.

Végezetül, az utolsó lépés a fizetés lesz. Szerencsére ez is online történik, valamint több opció közül tudsz majd választani. Mindezek miatt gyors és rugalmas megoldásnak mondhatjuk. A fizetés megtörténte után emailben kapunk majd egy megerősítést a matrica megvásárlásáról. Ezzel semmi teendőnk nincs, valamint ahogyan fent is említettük, a matricát nem szükséges a szélvédőre ragasztani, vagy jól látható helyen elhelyezni a kocsiban.

Hogyan történik az ellenőrzés?

Jogos lehet a kérdés, hogy az ellenőrzés hogyan zajlik. Szerencsére ezen sem kell sokat aggódnunk, ugyanis a digitális rendszer ezt is egyszerűvé teszi. A fizetős útvonalakon – autópályákon és gyorsforgalmi utakon – ugyanis kamerarendszer üzemel. Az ellenőrzés ezzel történik, tehát az autósoknak semmi egyéb teendőjük nincs. A fizetős útvonalakról érdemes lehet egy összefoglaló térképet is megnézni, ezzel megismerhetjük tehát, hogy a kamerák mely útszakaszokon figyelik a matrica meglétét.

Mikor érdemes megvásárolni?

A matrica megvásárlása szempontjából a mikor is jogos kérdés lehet. Azonban a rendszer itt is segítségünkre van. A váráslás második lépése során, az adatok megadásakor ugyanis az érvényesség kezdődátumát is lehetőségünk van megadni. Emiatt nem kell, hogy közvetlenül indulás előtt bajlódjunk a vásárlással. Nyugodtan megveheted a matricát az utazás előtti héten, nem szükséges tehát aznap reggel, vagy indulás előtti este még ezen aggódnunk. Mindez szintén a kényelmes és rugalmas használatot segíti elő.

Ahogyan láthatjuk a fenti kisokosból, a szlovén digitális pályamatrica rendszer egyszerű és könnyen átlátható használatot biztosít mindenki számára. Az online történő vásárlás és fizetés gyors és rugalmas megoldás, amely egyszerűbbé teszi utazásunk apró részleteit is. Ezután tehát nincs más teendőd, mint az úticélt kiválasztani és a szállás s programok lefoglalását elkezdeni.

(Külsős cikk)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »