Ingyenes tömegközlekedés Luxemburgban

Luxemburg ingyenessé tette a tömegközlekedést – hogy csökkenjen az autóhasználat és az ország széndioxid kibocsátása

márc 2 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Luxemburgban a világ országai között elsőként teljesen ingyenes lett a tömegközlekedés mindenki számára az egész ország területén.

Vasárnaptól Luxemburg egész ország területén ingyenessé vált a tömegközlekedés. Az ingyenesség az összes vonatra, a buszra és a villamosra egyaránt vonatkozik.

Luxemburg üvegházhatású gázkibocsátásának több mint az 50%-a közlekedésből származik

Francois Bausch luxemburgi közlekedési miniszter elmondta, az intézkedésre azért is szükség volt, mert Luxemburg üvegházhatású gázkibocsátásának több mint fele a közlekedésből származik.

„A kormány azt reméli, hogy az ingyenesség motiválni fogja az embereket, otthon hagyják autóikat és tömegközlekedésre váltanak” – tette hozzá.

A levegő minősége is javulni fog

Francois Bausch luxemburgi közlekedési miniszter nyilatkozata szerint az intézkedés javítani fogja a közlekedés minőségét azáltal, hogy megszünteti a közúti torlódásokat, elősegíti a légszennyezés csökkentését, valamint támogatja az alacsony jövedelműeket.

A luxemburgi tömegközlekedés működtetése évente mintegy 491 millió euróba kerül, a jegyekből és bérletekből azonban mindössze 40 millió euró folyt be.

Az ingyenesség az összes vonatra, buszra és villamosra érvényes

A közlekedési dugók a fővárosban – amelynek lakossága mintegy 110 ezer főt számlál – komoly gondot jelent, mivel naponta további 400 ezren ingáznak a munkahelyükre. A 620 ezres országba több mint 215 ezren autóval járnak át dolgozni a szomszédos Belgiumból, Franciaországból és Németországból, ami komoly forgalmi zavarokat okoz főként főváros közlekedésében.

A Xavier Bettel miniszterelnök vezette kormány, amely 2018 decemberében jelentette be a tömegközlekedés ingyenessé tételének tervét. Az intézkedés végül megvalósult, és 2020. március 1-én lépett életbe.

A világ hatodik legkisebb államának számító Luxemburgban átlagosan évente több mint 100 millió utas használja a tömegközlekedést.

Forrás: MTI (Fotó: Peter van de Ven/ Pixabay)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »