„Láthatatlan” tükörházat tervezett egy holland építész

jún 20 • Enteriőr • Impress Magazin

A „tükörház” összes fala fényvisszaverő üveg, belülről azonban átlátszó üvegként funkcionálnak, így az egész lakás fényárban úszik.

A „tükörház” megálmodója az amszterdami székhelyű Johan Selbing tervezőiroda és Anouk Vogel. A tükör funkció által a ház vizuálisan teljesen beleolvad a környezetébe, hiszen a külvilág rávetített képe jelenik meg rajta.

A „láthatatlan ház”

A játékos megoldás a holland „de eenvoud” építészeti projekt keretében valósult meg. Tizenkét nyertes pályázó csapat kapott lehetőséget arra, hogy megvalósítsák a terveiket egy erdős szabad területen. Mivel a ház falai fényvisszaverő üvegből épültek, a lakás szinte láthatatlan, mert a külvilág rávetített képe jelenik meg rajta.

11

A tükörfal belülről fényáteresztő üveg

A fényvisszaverő falak csak kívülről hatnak tükörként, a ház belsejéből átlátszó üvegként hatnak, így az egész ház fényárban úszik, a külvilág mégsem kap bepillantást a lakók magánéletébe. (Ez a ház átlátszó, vagy mégsem?)

33

A kompakt tükörház kialakítása lehetőséget nyújt a különféle életmódnak megfelelően a különböző kialakításokra. Az elemek a megrendelő kívánsága szerint variálhatók, bármilyen formatervezésű ház felépíthető ezekből tükrös elemekből. Az első egyszintes próbaház megemelt álpadlóval, beépített szekrényekkel és az erdőre nyíló tolóajtóval készültek. A belső terek nyírfa bútorai ellensúlyozzák a sima üvegfelületek hideg hatását.

22

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »