Különleges programok a Múzeumok Éjszakáján

jún 21 • Kult & Art • Impress Magazin

Fényvetítés, görög jósda, meglepetéskoncert, biciklis körhinta, dumaszínház és alkotóműhelyek június 21-én a Múzeumok Éjszakáján.

A Múzeumok Éjszakáján az éjszaka leple alatt látogathatjuk meg a különböző intézményeket, melyek régmúlt korok hangulatát adják vissza, vagy a művészet szépségével varázsolnak el bennünket. A Szent Iván napjához igazodó eseményen azonban nem csak múzeumokat látogathatunk a szokatlan időpontban, hanem az állatkertet, fürdőket, arborétumokat, kulturális központokat is. 

Meglepetéskoncert a Szépművészeti lépcsőjén

A Budapesti Fesztiválzenekar „lépcsőzenéje” – a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén adott ingyenes meglepetéskoncertje – nyitja meg a Múzeumok éjszakája programsorozatát. A zenekarnál régi hagyomány a meglepetéskoncert, ahol a program csak közvetlenül a karmesteri pálca felemelkedése előtt derül ki. A Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményében vezetett séták lesznek, valamint nyomozós játék, szélmalomkészítő workshop, dumaszínház is szerepel a programkínálatban.

Biciklis körhinta forog a Néprajzi Múzeumban    

A Néprajzi Múzeum aulájában biciklis körhinta forog egész este, Kitlinger Kálmán interaktív mesterség-bemutatót tart, a könyvtárteremben pedig dokumentumfilmeket vetítenek. A folkkocsmában közeli és távoli földrészekről készült néprajzi fotók láthatók, a gitáros kamarakoncerteken reneszánsz, kortárs és spanyol romantikus szerzők művei csendülnek fel. A kiscsoportos túrák a múzeum soha nem látott helyszíneire, például a padlástérbe vezetnek.

Alkotóműhelyek az Iparművészeti Múzeumban    

Az Iparművészeti Múzeum Pompa az asztalon című tárlata az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit mutatja be, emellett alkotóműhelyek és plakátkészítés is várja az érdeklődőket. A nagytétényi kastélyban kosztümös tárlatvezetés lesz a Bútorművészet a gótikától a biedermeierig című állandó kiállításban, fellép a Góbé zenekar, s a kastélyban vendégeskedik a Tropicarium is.

Fényvetítés a Gellért-hegy szikláin    

A Gellért-hegy szikláira vetített videoanimációval emlékeznek Herman Ottó polihisztorra. A természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész és politikus munkásságát bemutató videoanimációt 21.30-tól éjjel 2 óráig folyamatosan láthatja a közönség a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon.

Improvizatív színház a Ludwig Múzeumban

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) koncertek, kortárstánc-programok, improvizatív színház és diavetítéssel összekötött történetmesélés szórakoztatja a közönséget.

Ókori kosztümös tárlatvezetés az Aquincumi Múzeumban    

Az Aquincumi Múzeumban kosztümös tárlatvezetést tartanak az ókori polgárváros romjai között, valamint a római mintára megépített és berendezett lakóházban, lesz görög jósda, fellép a Sirtos Együttes és az Akropolis Kompania.

Részletes program: www.muzej.hu

Ezt a cikket elolvashatod ANGOLUL is: itt

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »