Közvilágítás áram nélkül? – Világító sétány Cambridge-ben

márc 14 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

Foszforeszkáló csillagösvényeken sétálhatunk az új fejlesztésű, napenergiát tárolni és visszaverni is képes STARPATH utakon.

A STARPATH technológiát egy angol cég a Pro-Teq fejlesztette ki idén ősszel. A foszforeszkáló burkolat egy olyan környezetbarát innováció, mely alternatív megoldása lehet a városok közvilágításának.

Világító sétány Cambridge-ben

„A STARPATH elnyeli a fényt a nap folyamán, hogy létrehozzon egy fényes ragyogást éjjel” – írják a fejlesztők a honlapon.

Az új burkolat tehát egy olyan világító út, amely teljesen ingyenesen működik, ráadásul nagyon hangulatos is. A Cambridge egyik parkjának 140 méteres sétányán már a STARPATH foszforeszkáló fényei csillognak.

11syerk

A világító burkolat nem csupán jóval költséghatékonyabb a már ismert közvilágítási technikáknál, hanem létrehozása kevésbé munkaigényes is, hiszen mindössze pár órát vesz igénybe a leterítése.

A világító részecskékkel dúsított anyagot bármilyen burkolatra lehet alkalmazni, akár földútra vagy betonra is leteríthető.

Az építés során poliuretán alapot szórnak a földre, majd egy olyan anyagot, amely elnyeli és tárolja az UV sugarak energiáját, végül poliaszparaginsav fedőréteggel vonják be.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »