Kockázatvállalás és sebezhetőség a kapcsolatban

szept 26 • Psziché • Impress Magazin

Kockázat nélkül az intimitás nem tud egy kapcsolatban létrejönni, írja Pál Ferenc A függőségtől az intimitásig című könyvében.

Ahhoz, hogy egy meghitt kapcsolatot ki tudjuk alakítani valakivel, átmenetileg el kell engedni a biztonságérzetet. Miért?

Ha biztonságra törekszel, nincs önátadás…

„Ha valaki annyira sebzett, hogy biztonságérzet nélkül átmenetileg is képtelen létezni, akkor számára nehéz lesz egy meghitt kapcsolatot kialakítani, írja Pál Ferenc, A függőségtől az intimitásig című könyvében. – Egyszerűen azért, mert a kettő már-már kizárja egymást.

Ha teljes erőmmel a biztonságra törekszem, akkor nincsen kockázatvállalás,- úgy meg hogyan fogunk az önfeltárás, önátadás irányába lépni? Ez azt is jelenti, hogy minden meghitt kapcsolatban vállalom azt, hogy én is, meg te is olyan irányban fejlődhetünk, amiről most még fogalmunk sincs, majd ismét vállaljuk a küzdelmet az összetartozás megvalósításáért.

A meghittséghez valamekkora nyitottságra, kiszámíthatatlanságra és sebezhetőségre mindenképp szükség van. Ebből az élet sajnos nem enged, kevesebbel nem lehet megúszni. Úgy is mondhatnánk, hogy akkor vagyok képes bensőséges kapcsolatra, ha egyaránt rendelkezem a stabilitás és a rugalmasság készségével.”

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »