Ez az indiai kút olyan gyönyörű, mint egy fordított templom a föld alatt

ápr 11 • Földgömb • Impress Magazin

A Rani-ki-Vav kút India legdíszesebb kútja, amely egy fordított templomot formáz a föld alatt, kiemelve a víz szentségét.

A Patan városában található Rani-ki-vav kút (Queen’s step well) a 11. században épült a Solanki dinasztia uralkodása alatt. A kutat később elárasztotta a Saraswati folyó, és teljesen víz alá került egészen 1980-as évek végéig, amikor újra felfedezték. A Rani-ki-vav kút az UNESCO Világörökség része.

011

Hétszintes lépcsőzetes kút 

A Saraswati folyó partján álló hétszintes kút egy sajátos formája a földalatti víztározóknak, melyek Indiában épültek már 2-300 ezer éve. A bonyolult, többszintes építmény homokos talajba, vagy gödörbe építették. Ezek a gyönyörűen faragott, szobrokkal díszített kutak különleges műtárgyként őrizték meg a régi korok építészeti és kulturális hagyományait. A Rani-ki-Vav kút a Maru-Gurjara építészeti stílus egyik legszebb példája.

22

Több ezer szobor a föld alatt

A bonyolult technikával faragott kutat valójában úgy tervezték, mint egy fordított templom, mely a föld alatt kiemeli a víz szentségét. Az építmény hét művészien kidolgozott lépcsős szintből áll, melyeken 500 nagyobb és több ezer kisebb mitológiai és vallási alakokat formázó szobor látható. A kút olyan, mint egy földalatti műkincs ahol a mitológiai szobrok mellett világi és irodalmi ábrázolások is találhatók.

33

Földalatti műkincs

A negyedik szint a legmélyebb, mely egy közel 10 méter hosszú 23 méter mély tartályhoz vezet. A kút az építmény legnyugatibb végén található, mely 10 méter átmérőjű és 30 méter mély.

11

A lépcsőzetes, oszlopokkal díszített pavilonos kialakítású építmény 64 méter hosszú, 20 méter széles és 27 méter mély, mely a maga nemében az egyik legnagyobb és legdíszesebb kút Indiában.

Szent kutak és csodatevő források Magyarországon

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »