Vajon készen állsz a szerelemre?

márc 5 • Psziché • Impress Magazin

Szerencse kérdése, a véletlen műve, talán meg van írva a csillagokban, hogy kire talál rá a szerelem? 

A szerelem sok szempontból rajtunk múlik. Ha készen állunk rá, úgyis megérkezik, de mit jelent az, hogy készen állni?

1. Tudod-e, mi fontos számodra?

Tudod, hogy pontosan milyen társra is vágysz? Ha nincs konkrét elképzelésed, akkor csak sodródsz, és a pillanatnyi vonzódások áldozatává válhatsz. Könnyen olyas valaki mellett találhatod magad, aki egyáltalán nem is illik hozzád. Persze, ez is lehet pozitív tapasztalat, hiszen segít abban, hogy kialakítsd magadban azt a képet és érzést, amire igazából vágysz.

2. A szeretet alapja a tisztelet

Az emberek gyakran viselkednek úgy, mintha a másik egy jelentéktelen senki lenne. Ez azért is probléma, mert amíg nincs bennünk tisztelet, addig nem vagyunk képesek szeretni sem. Építsd ki magadban a tiszteletet, mindenek előtt saját magad felé. Ha megleled saját értékeidet, sokkal könnyebben fogod észrevenni a többiekét is.

3. Mit tudsz beleadni a kapcsolatba

Ha azt figyeled egy kapcsolatban, hogy mit tudsz belevinni, mire van szüksége a másiknak, ahelyett, hogy az elvárásaidat sorolnád, az szintén segíti az igaz szerelem kialakulását. Kérdezd meg magadtól, vajon tudsz-e önzetlenül adni, örömet okozni, csak úgy, feltételek nélkül, spontán. Az önzetlen emberek tudják, hogy a szeretetből sosem lehet kifogyni. Egyetlen módon tud kiveszni belőlünk, ha nem adunk belőle senkinek.

4. A megbocsátás ereje

Akarva, akaratlanul teszünk, vagy mondunk olyasmit, amivel megbánthatjuk a másikat. Ez az élet természetes velejárója.  Az elfojtott harag azonban csak mérgezi a lelket, és visszavágásra késztet. Olykor pillanatok alatt bokszmeccsé változtatja a kapcsolatot. Csalódások, fájdalmak esetén visszavágás, vagy elfojtás helyett a megbocsátás ereje biztosítja a továbblépést.

5. Hogyan kezeled a hullámvölgyeket

Egy szerelem tartóssága és „életképessége” nagyban függ attól is, hogyan kezeljük a hullámvölgyeket. Elmenekülsz-e az első adandó konfliktusnál, vagy képes vagy a megoldásra törekedni? Ez a „jóban-rosszban” elv, amit sokan elfelejtenek, amikor jönnek a problémák. Nincs problémamentes kapcsolat rózsaszín csomagolásban, ilyet sehol nem árulnak. A harmóniát újra meg újra vissza kell állítani, ha valami felborítja.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »