Jönnek a mobil elektromos autó töltőrobotok – nem kell többé töltőállomást keresni

jan 7 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A mobil töltőrobotok a parkolókban egy gombnyomásra odagurulnak a töltést igénylő elektromos autókhoz. Nem kell többé töltállomásokat keresni…

Világszinten rohamosan növekszik az elektromos autók aránya, melyek nyilvános helyeken való töltése egyre nagyobb kihívást jelent. Jelenleg az e-autók töltése a legtöbb városban meghatározott pontokon kihelyezett töltőállomásokon, vagy mélygarázsokban felszerelt fali csatlakozókkal történik.

Ezek a lehetőségek azonban egyrészt helyhez kötöttek, másrész a kapacitásuk is korlátozott, hiszen egy töltőállomáson legfeljebb egy-két autót lehet egyszerre tölteni.

Bárhol lehet majd autót tölteni – a mobil töltőrobotok a helyszínre érkeznek

A Volkswagen csoport éppen ezért olyan mobil töltőrobot rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely automatizálja és mobillá teszi az autók töltését, írja a Designboom.

A kamerákkal, lézerszkennerekkel és ultrahangos érzékelőkkel felszerelt önjáró töltőrobotok szabadon jönnek-mennek a parkolókban, és megkeresik a töltést igénylő autókat.

Jönnek a mini töltőrobotok – forradalmasíthatják az elektromos autók töltését

A töltés teljesen automatizált– emberi beavatkozás nélkül zajlik

A kis robotoknak egy applikáción keresztül lehet megadni, hogy pontosan hova menjenek. A töltőrobotok kiszállítják a helyszínre az akkumulátort, és már veszik is fel a következő rendelést. Mivel a mobil robotok több akkumulátort is tudnak szállítani, így egyszerre több autót is ki tudnak szolgálni.

Miután befejeződött a töltés a robotok újra útra kelnek, és összegyűjtik a mobil akkumulátorokat és visszaviszik azokat a töltőállomásra. Az egész töltési folyamat teljesen automatikusan történik, nem szükséges hozzá semmiféle emberi beavatkozás.

Jönnek a mini töltőrobotok – forradalmasíthatják az elektromos autók töltését

Könnyen elektromos autó kompatibilissé lehet tenni a hagyományos parkolókat

„Az ötletet már kidolgoztuk, a prototípus kifejlesztése azonban még tervezési fázisban van” – mondta Mark Möller a Volkswagen csoport fejlesztési vezetője.

„A mobil töltőrobotok forradalmasíthatják a közeljövőben az elektromos autók nyilvános helyeken – parkolókban, mélygarázsokban, töltőállomásokon – való töltését, mivel az infrastruktúrát az autókhoz alakítjuk és nem fordítva.”

„A mobil töltőrobot rendszerrel bármilyen parkolót könnyen elektromos autó kompatibilissé lehet tenni nagyobb beruházás vagy komolyabb infrastrukturális beavatkozás nélkül” – tette hozzá.

A Volkswagen a tervek szerint 2025-re Európa szerte 360 000 parkolóban teszi elérhetővé a mobilrobot töltőrendszert.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »