A hullámok erejét alakítja elektromos árammá a hidraulikus passzívház

szept 22 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

A hidraulikus passzívház (Hydroelectric Tidal House) vízbe süllyesztett árapály turbinái termelik a ház üzemeltetéséhez szükséges áramot.

Az spirális épület akár egy futurisztikus műalkotásnak is beillik, noha az alap koncepció egy ultramodern passzív ház építése volt. Margot Krasojevic tervező-építész hidraulikus háza csak megújuló erőforrásokból táplálkozik. Elsősorban a hullámok erejét alakítja át elektromos árammá.

hydraulic2

Elektromos áram a hullám erejével

A két kagylóhéjból álló építmény külső része egy fix, külső héj, mely a házat a sziklához rögzíti. Az alsó vízbe süllyesztett rész pedig egy folyamatosan mozgó belső energiatermelő egység, melyet a hullámok hajtanak. A ház külső héján pedig nap panelek sorakoznak, melyek kihasználják a napsütésben gazdag tengerpart előnyeit. A házat az építész a dél-afrikai Fokváros napsütötte partjainál tervezte megépíteni.

33

A hidraulikus ház legfontosabb energiaforrása az árapály turbina, mely sokkal megbízhatóbb, mint a nap- vagy szélenergia. A ház aljához rögzített hullám turbina ugyanis folyamatosan termeli az áramot. A belső tér elektromos áramellátását három modul biztosítja, melyek könnyen változtathatók a lakók funkcionális követelményeitől függően.

hydraulic1

A hidraulikus árapály ház működése kiszámíthatóbb, mivel többféle megújuló energiaforrást használ, így egyszerűbb megfelelő helyet találni, ha valaki épp egy ilyen tengerparti házat álmodott meg magának.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »