Görögország világítotorony

Görögország legszebb világítótornya – Androsz-szigetén

jún 25 • Földgömb • Impress Magazin

Görögország egyik legszebb világítótoronya egy különös történetű, 7 méteres építmény Androsz-szigetén, melyhez sziklába faragott lépcsők vezetnek.

A világítótornyok sziklás partokon, hatalmas sziklák tetején és szigeteken szolgáltak jelzőpontként, hogy a hajók biztonságosan visszatérhessenek a kikötőkbe éjszaka vagy akár viharban is.

A jelzőfény kibocsátásról kezdetben tűzzel, később pedig elektromos lámpákkal gondoskodtak. Ma már olyan világítótorony is létezik, amelyet napelemes akkumulátor működtet.

Már az ókorban is épültek ilyen jelzőtornyok. Legismertebb közülük a több mint 100 méter magas Pharoszi, vagy más néven Alexandriai világítótorony, amely egyike az ókori világ 7 csodájának.

Androsz-sziget látványossága

A 7 méter magas Tourlitis világítótorony a görög Androsz-sziget egyik magányos sziklatömbjén áll, a Chora kikötővel szemben. Ez Görögország első modern világítótornya, és sokak szerint a legszebb is.

A mesebeli világítótorony mintegy 200 méterre van a tengerparttól, és egy sziklába faragott lépcsősor vezet a bejáratához.

Tourlitis világítótorony, Görögország
Tourlitis világítótorony, Görögország

Sziklába faragott lépcsők vezetnek a bejáratához

A Tourlitis világítótorony volt az első Görögországban, amelyben automatizált elektromos világítórendszert alakítottak ki, így az őrnek már nem kellett többé a toronyban laknia.

Az eredeti világítótornyot 1897-ben építették, a II. Világháború során azonban teljesen lerombolták. Ezt követően a helyére egy jelentéktelen, egyszerű szerkezetet emeltek.

Tourlitis világítótorony, Görögország
Tourlitis világítótorony, Görögország

Egy olajmágnás építtette újjá lánya emlékére…

A jelenleg itt látható világítótornyot 1994-ben az Androsz szigetének egyik olajmágnása, Alexandros Goulandris az eredeti mintájára újjáépíttette.

Gourlandris és felesége elhunyt lányuk, Violanda emlékére építtette újjá a világítótornyot. A különleges építményt lányuk emlékének szentelték.

Görögország világítotorony

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »