Csodaszép föld alatt rejtőző barlangi tavak

márc 12 • Földgömb • Impress Magazin

A barlangok mélyén, ahová a napfény is alig szivárog be, különleges, érintetlen világ található. A barlangi tavak a természet féltve őrzött kincsei.

A barlangi tavak sajátos védett és zárt világok, melyek nincsenek kitéve a zord éghajlati változásoknak.

Cheddar Gorge – Anglia

A Cheddar Gorge barlangban található különleges képződmények, és a tükröződő kristálytiszta vizű tó holdbéli tájra emlékeztető látványt nyújt. A cseppkövek finoman megmunkált csipkézett alakzatai a természet varázslatos művészi alkotásai.

1szerk

Reed Flute – Kína

A Reed Flute barlang a geológiai formációk páratlan tárháza. Monumentális cseppkövek, különös formájú sziklafaragványok, zegzugos mélyedések fogadják a látogatókat. A „Nádsíp” barlang a bejáratánál elhelyezkedő nádsíp formájú cseppkő alakzatról kapta a nevét, és már az ókorban is ismert látványosság volt.

2szerk 

Melissani – Görögország

A görög mitológiában Melissani barlang a nimfák barlangja volt, a tavat is az egyik nimfáról nevezték el. Eredetileg a barlangnak két kamrája volt, de több ezer évvel ezelőtt a barlang teteje beszakadt. A régészek a Minószi kultúra fontos ereklyéit találták meg itt. A tó közepén egy kis sziget található, ahová csónakkal lehet eljutni.

3szerk

Blue Lake Cave – Brazília

Az azúrkék vizű Blue Lake Cave, a „Kék tó barlangja”. A tó mélysége néhol eléri a 70 métert, sejtelmesen megbújik a grandiózus cseppkőképződmények csarnokai között. A barlangi tó vize néhol olyan mélykék, mintha tintapatronokkal festették volna.

4szerk

Banff Cave – Kanada

Banff Nemzeti Park Kanada első nemzeti parkja, melyet 1885-ben alapítottak. Alapításának elsődleges célja a Sulphur-hegységben található hőforrások védelme. A gőzölgő barlangi tó is egy hőforrásból táplálkozik.

5szerk

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »