Ezért megy tönkre a legtöbb párkapcsolat – a kutatások szerint

aug 3 • Psziché • Impress Magazin

Néha csak állunk értetlenül és elkeseredve kapcsolatunk romjai felett, és fogalmunk sincs mi történt, csak azt tudjuk, hogy nem működik az egész.

Miért futnak zátonyra a kapcsolatok? Íme, az öt leggyakoribb ok a pszichológiai kutatások szerint.

Felégetett érzelmi áramkörök

Ha a szenvedély túl hamar teret kap egy kezdődő kapcsolatban, felégetheti az esélyét annak, hogy a kapcsolat hosszú távú legyen. Miért? Bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy kialakuljanak azokat az érzelmi áramkörök, melyek a tartós kapcsolat fenntartásához szükségesek.

A bizalom és elköteleződés kialakulását nem lehet siettetni. A túlfűtött szexuális energia pedig, ha túl korán kapcsol be, rövidzárlatot okozhat a kapcsolat egészséges fejlődésében, és olyan nyomást gyakorol a bimbózó kapcsolatra, mely megakadályozza a kibontakozást.

Magunkkal hozott érzelmi poggyászok 

Amikor egy új kapcsolatba kezdünk valakivel, valójában összes előző kapcsolatból származó emléket, tapasztalatot és sérelmet magunkkal hozzuk. Ritkán kezdünk tiszta lappal, és a legtöbb ember nem rendezi az érzelmi problémáit, mielőtt nyit egy új partner felé.

Egy hosszú távú, működőképes kapcsolat kialakításához azonban fontos, hogy mindkét fél lezárja az előző kapcsolatát, elengedje a múltat, és megtegye a szükséges lépéseket ahhoz, hogy túljusson a fájdalmas emlékein.

Őszintétlenség és megtévesztés

Ha egy kapcsolatban felüti a fejét a bizalmatlanság, ott bizony megkondulnak a vészharangok. Egy megcsalás, vagy hazugság után nagyon nehéz a visszaút. Meg lehet ugyan bocsátani, fátylat lehet borítani a történtekre, de a tüske mindig ott marad.

A simlis viselkedés utalhat az illető jellemére és érzelmi deficitre is. És még egy kijózanító tény: ha valaki hajlandó hazudni, akkor valószínűleg újra meg újra megteszi.

Érzelmi nyomás

Nagyon ritkán képes egy kapcsolat túlélni a szélsőséges féltékenységet, a birtoklási vágyat, túlzott függőséget, vagy manipulatív és kontrolling viselkedést. Ezek a cselekvések és attitűdök biztos jelei annak, hogy az egyik vagy mindkét fél érzelmi állapota labilis.

Valójában ez egy romboló formája a másikon való uralkodásnak. Ha a partnerek nem adják meg a kellő szabadságot egymásnak ahhoz, hogy önmaguk lehessenek, ez végül megfojtja a kapcsolatot.

Illúziók

A túlzott elvárások szintén buktatókat jelentenek a tartós szerelem hosszú országútján. Amikor egy nő úgy írja le a partnerét, mint egy tökéletes herceg, a férfi pedig istennőként néz fel szerelmére, annak rendszerint csúnya kiábrándulás a vége.

Egy tartós kapcsolathoz szükséges, hogy mindkét fél tisztába legyen azzal, hogy senki sem tökéletes, és hogy biztosan lesznek olyan felmerülő problémák melyeket majd kezelni kell.

 Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »