Ételmegosztó portált hoztak létre az osztrákok

szept 9 • LifeStyle • Impress Magazin

Az osztrák háztartások évente 168.000 tonna élelmiszert dobnak ki a kukába, eredeti, bontatlan csomagolásban. 

Ezt a folyamatot szeretné megállítani az ételmegosztó portál. A Myfoodsharing.at honlapon magánszemélyek, gyártók és kereskedők is közzétehetik felesleges, de még le nem járt szavatosságú felbontatlan csomagolású élelmiszereiket. Így nem kerül a kukába, hanem rászorulók jelentkezhetnek érte.

STOP az élelmiszer pazarlásnak!

Nem kell a szemétbe kerülnie az ételnek, ha valaki egy vendégség előtt túl sokat vásárolt be, ha nyaralás előtt ki akarja üríteni a hűtőszekrényt, vagy ha egy kereskedő nem tudja eladni a már nem egészen friss árut – vallják az ötletgazdák.

Az élelmiszer kapóra jöhet olyanoknak, akik a hétvégén nem találnak nyitva tartó üzletet, vagy akik anyagi okokból rászorulnak. A részvétel feltétele az, hogy az ételért nem szabad pénzt kérni.

A honlapra felkerülhet az élelmiszer gyártási és lejárati dátuma, s az is, hogy honnan és mikor lehet elhozni. Úgy nevezett ’pick up’ (szedd fel) pontokat lehet megadni az oldalon, ami az étel átadási helyét jelenti.

Az alapító egy dokumentumfilmes író

Az ételmegosztó portál ötlete Németországból indult. A Foodsharing.de alapítója Valentin Thurn író, dokumentumfilmes, aki Taste the Waste címmel dokumentumfilmet forgatott arról, hogy milyen sok élelmiszer végzi a szemétben a világban.

Németországban már huszonhárom ezren csatlakoztak az ételmegosztóhoz, most pedig az osztrákok is követik a példát.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »