Finn kutatók megalkották az érzelmi test-térképet

jan 5 • LifeStyle • Impress Magazin

Hol érezzük a szerelmet a szomorúságot vagy a haragot a testükben? A finn Aalto University kutatócsoportja elkészítette a test érzelmi térképét.

Jól ismert tény, hogy az érzelmek erős hatást váltanak ki a szervezetből, az új „érzelmi testtérkép” azonban pontosan megmutatja, hogy a test mely részén érzékeljük a különböző érzelmi hatásokat.

Univerzális testérzetek 

A kísérlet során kiderült, hogy az emberek nagyon hasonlóan érzékelik a különböző érzelmeket, származástól és kulturális háttértől függetlenül. Az érzelmi test atlasz egy univerzális térkép, mely összekapcsolja az érzelmeket a különböző testrészekkel.

11szerk
A finn Aalto University kutatócsoportja több mint 700 önkéntest vont be a kísérletbe Finnországban, Svédországban és Tajvanon. A résztvevőknek videókat, arckifejezéseket, képeket mutattak, különböző érzelmi helyzeteket idéztek elő, hogy különböző érzelmi hatásokat váltsanak ki a résztvevőkből. Ezt követően be kellett jelölniük egy számítógép által generált emberi sziluetten, hogy a testük mely pontján éreztek valamilyen ingert. A térképen pirossal és sárgával kellett jelölniük azt a területet, ahol felerősödtek az impulzusok, kékkel, ahol csökkentek a testérzetek, vagy elnehezülést érzékeltek, illetve feketével azt, ahol épp semmit nem éreztek.

A boldogság kivétel

A kísérletben maguk a kutatók is részt vettek, és az önkéntesek válaszaival összevetve a sajátjukat elkészítették az univerzális térképet az érzelmek széles skálájáról. A kutatócsoport vezetője szerint ezek a térképek a ma elérhető legpontosabb leírások az érzelmek és a testi érzetek között.

A térkép szerint a dühöt és a büszkeséget ugyanúgy az egész felsőtestünkben érezzük, egészen a fejünk búbjáig. Amikor szégyelljük magunkat, a fejünk nagyon aktívan reagál, miközben a testünk szinte megszűnik létezni. Az idegesség és a félelem a gyomorban és a tüdő tájékán „lakik”, ha pedig szomorúak vagyunk, az összes végtagunk elnehezedik, hasonlóan a depresszióhoz, amikor a felsőtest szinte súlyként telepszik ránk.

A boldogság azonban kivételt képez. Míg az összes érzelem lokális testérzetekkel jár, azaz a test különböző pontjain érzékeljük, ezzel szemben a boldogság az egyetlen olyan érzelem, mely az egész testet átjárja.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »