Elektromos „okosbicikli” kölcsönző rendszer indult Koppenhágában

júl 17 • LifeStyle • Impress Magazin

Már elektromos motorral támogatott, GPS-szel és táblagéppel felszerelt e-bicikliket is lehet kölcsönözni Koppenhágában.

A világ egyik bringás központjaként ismert dán főváros az 1990-es években elsőként vezette be az azóta több más nagyváros által is átvett kerékpárkölcsönző rendszert. Most továbbfejlesztették nemcsak a kerékpárokat, de a kölcsönzés módját is.

Útvonaltervező az e-biciklin    

Idén nyáron 250 elektromos rásegítő motorral rendelkező kerékpárt állítottak üzembe, melyeken GPS és kormányra szerelt (vandál-biztos) táblakép is található. A táblagépen rengeteg funkció közül lehet választani, például megtervezhetjük a legoptimálisabb útvonalat is a célállomásig. Hogy mennyire biztonságos tekerés közben egy táblagépet figyelni? Az eddigi tapasztalatok szerint ez nem jelentett eddig gondot.

23

A kerékpárokon kiválaszthatjuk, hogy milyen erősségű elektromos támogatást kérünk a motortól, az alig érzékelhetőtől egészen az emelkedőn való rásegítésig. Az e-motor támogatásának legközvetlenebb eredménye egy nyári napon az, hogy nem izzadunk.

A kerékpárok által folyamatosan küldött adatokat – sebesség, utazási idő és útvonal, stb. – összegyűjtik, és az adatbázis alapján optimalizálják például a közlekedési lámpák működését is.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »