Éberséget ellenőrző „okos biztonsági övet” fejlesztettek ki a spanyolok

júl 23 • LifeStyle • Impress Magazin

Az „okos biztonsági öv” ellenőrzi a szívritmust, nehogy elaludjon a sofőr, és vészjelet bocsát ki, ha az elalvás veszélye fenyegeti a kormány mögött ülőt.

A műszer észleli, ha lassul a légzés és a szívverés, ekkor figyelmeztető jelet ad, hogy az autó vezetője húzódjon le, így megelőzheti a balesetet, – tudósított a The Daily Telegraph online kiadása.

Az álmosság csökkenti a reakcióidőt

A Harken nevű új készüléknek része a különleges ülésborítás is, mely szintén méri a szív és a légzés ritmusát. E két érték változásai összefüggnek a kimerültséggel, ezért jól jelzik, mennyire éber az autóvezető. Ha tehát az álmosság erőt vesz rajta, a műszer észleli a szívverés és a légzés módosulását, és figyelmezteti a sofőrt, mielőtt a tünetek veszélyessé válnának.

Az álmosság csökkenti a reakcióidőt, a koncentrációt és a figyelmet. A kimerültséggel kapcsolatos autóbalesetek többsége hosszú vezetés alatt, monoton utakon, például autópályán történik hajnali 2 és 6 óra között, vagy közvetlenül ebéd után. A kamionsofőrök és a váltott műszakban dolgozók esnek legnagyobb eséllyel áldozatául. Az elalvós balesetek okozóinak legnagyobb része (85 százaléka) férfi, több mint egyharmaduk 30 éves vagy annál fiatalabb.

A fejlesztők hisznek abban, hogy az „okosövek” és az érzékelőkkel felszerelt ülésborítások több ezer baleseti halált előzhetnek meg az európai utakon.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »