Csodaszép fotósorozat készült a hópelyhekről – egy különös technikával

nov 28 • Kult & Art • Impress Magazin

A hópelyhek a tél apró, törékeny csodái. Szinte felfoghatatlan, hogy nincs belőlük két egyforma. Egy orosz fotós gyönyörű fotókat készített róluk.

Aleksej Kljatov orosz fényképész már évek óta foglalkozik a hópelyhek fotózásával. Annyira lenyűgöző számára a hópelyhek világa, hogy mindenképpen szerette volna megörökíteni őket. Házi készítésű kamerájával gyönyörű makrofotókat készít.

fotósorozat hópelyhek

Mivel illékonyak, nem könnyű őket lefotózni

A hópelyheket igazi kihívás kamerával megörökíteni. Nemcsak parányi méretük miatt nehéz lencsevégre kapni őket, hanem azért is mert illékonyak. Alig néhány másodperc áll a rendelkezésre, mielőtt végleg eltűnnek, elolvadnak…

fotósorozat hópelyhek
fotósorozat hópelyhek

Egyszerű „házi” technikát alkalmaz

Aleksej, a hópehely fotós azonban egy egyszerű technikát alkalmaz, és minden amatőr fotóst arra inspirál, hogy bátran kezdjenek hópelyheket fotózni, mert ez egy nagyszerű érzés.

fotósorozat hópelyhek
fotósorozat hópelyhek

„Sokan azt gondolják, hogy a makro fotózáshoz speciális felszerelésre van szükség, pedig ez nem így van” – mondta Aleksej. A hópehely fotózáshoz egyszerűen egy régi orosz Zenit fényképezőgépet alakított át. Egy fadeszkához rögzítette a kamerát ragasztószalaggal és csavarokkal, majd a feje tetejére állította, hogy közeli képeket tudjon csinálni.  

fotósorozat hópelyhekről
fotósorozat hópelyhekről
fotósorozat hópelyhek

Legtöbbször hatágú csillag formát öltenek

Az a csodálatos és lenyűgöző a hópelyhekben, hogy nincs belőlük két egyforma.

Rendkívül változatos formájukat a hőmérséklet és a páratartalom apró eltérései határozzák meg, amelyek a földre vezető út közben éri őket.

fotósorozat hópelyhek

Legtöbbször hatágú csillaghoz hasonló formákat képeznek, de a mikrokörnyezet változásai miatt egyéb formákat is ölthetnek. Ritkán háromszög-szimmetriájú kristályok is létrejöhetnek, főleg, ha a hőmérséklet -2 °C körül alakul. 

Fazakas Virág

Gyönyörű snow-art alkotások a francia Alpokban

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »