Betiltották a műanyag PET palackos víz árusítását a San Francisco-i repülőtéren

aug 6 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A világon elsőként a San Francisco-i repülőtéren betiltották a műanyag PET palackos víz árusítását. Helyette több mint 100 ingyenes víztöltő állomást helyeztek ki.

A San Francisco-i repülőtér augusztus 20-i hatállyal betiltja a PET palackos víz árusítását, helyette újrahasznosítható üvegben vagy alumíniumban lehet majd vizet kapni a terminálokban, adta hírül a CNN.

Vízhez automatákból is lehet majd jutni, így az utasoknak magukkal kell vinniük a saját palackjukat, vagy a repülőtéren is vehetnek újratölthető, alumíniumból vagy üvegből gyártott vizes kulacsokat.

A terminálon több mint 100 víztöltő állomást helyeztek ki

Az új intézkedés megtiltja a reptéri éttermek és üzletek számára, hogy műanyag palackozott vizet árusítsanak. Ez a szabály az éttermeken, kávézókon kívül az automatákra is érvényes.

„A repülőtér területén több mint 100 víznyerő állomás lett kihelyezve az utasok számára, ahol a magukkal hozott palackokat vagy kulacsokat meg tudják tölteni tisztított vízzel” – mondta Doug Yakel a San Francisco-i Repülőtér kommunikációs vezetője.

(Ingyenes víztöltő állomás a San Francisco-i repülőtéren)
(Ingyenes víztöltő állomás a San Francisco-i repülőtéren)

Az utasok számára engedélyezett, hogy utántöltéshez üres műanyag palackot hozzanak magukkal. A repülőtéri biztonságszolgálat azonban a kintről behozott vízzel teli vizespalackokat nem engedi be a repülőtér területére.

A tilalom egyelőre csak a vizespalackokat érinti, és nem vonatkozik a cukros üdítőitalokra, gyümölcslére, jeges teára, kávéra.

Dug Yakel, azonban reméli, hogy hamarosan az egyéb italokat is újrahasznosítható palackokban lehet majd megvásárolni, az iparág ugyanis már megkezdte az átállást.

A repülőtér korábban már betiltotta és műanyag étkészletek használatát is

A repülőtéren márciusban már betiltották a vendéglátó egységek számára az egyszer használatos műanyag étkészletek használatát.

Csak újrahasznosított, komposztálható anyagokból készült tányérokat, evőeszközöket, illetve fém elviteles dobozokat adhatnak a reptéri vendéglátóhelyek az utasoknak.

„Több repülőtéren is elindultak már hasonló környezetbarát kezdeményezések, de a San Frasciso-i repülőtéren sikerült a világon elsőként megvalósítani az eldobható műanyag étkészletek és a műanyag vizesflakonok teljes száműzését” – mondta Doug Yakel.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »