Barcelona, Oslo és Bordeaux is csatlakozott a klímabarát húsmentes hétfő mozgalomhoz

ápr 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A FAO adatai szerint a húsipar (állattenyésztés és húsfeldolgozás) az egyik legjelentősebb üvegházhatású gázokat kibocsátó ágazat.

A belgiumi Gent városa volt az első a világon, amely 2009-ben hivatalosan is bevezette a heti húsmentes napot, majd San Francisco, São Paulo, Los Angeles, New York és Vancouver is követte példáját, írja a Föld Napja hivatalos weboldala. Idén pedig további három nagyváros, Barcelona, Oslo és Bordeaux került föl a húscsökkentő városok jeles listájára.

A FAO adatai szerint a húsipar (állattenyésztés és húsfeldolgozás) az óriási mennyiségű vízhasználat és áramfogyasztás által az egyik legjelentősebb üvegházhatású gázokat kibocsátó ágazat. A húsfogyasztás csökkentésével tehát nemcsak saját egészségünkért és a Földért tehetünk, de véget vethetünk az évente többmillió haszonállattal való kegyetlen bánásmódnak és a szenvedésüknek is…

Oslo elsőként a városháza étkezdéjében vált

A városvezetés megszavazta, hogy minden hét elején húsmentes lesz a menü, sőt javasolták, hogy az önkormányzati iskolák és étkezdék is kövessék a példát még ebben az évben. Oslóban a városvezetés és a városháza dolgozói élvezhetik elsőként a húsmentes hétfők előnyeit 2016 márciusától kezdve.

A norvég Nemzeti Fogyasztói Kutatóintézet 2013-as jelentése szerint a környezeti aggályok hatására a norvégoknak ma már az 51%-a fogyaszt kevesebb áramot, ugyanakkor most még csak 14%-uk mondta azt, hogy kevesebb húst eszik ugyanezen okból. Ez is azt mutatja, hogy ha közismert, hogy a haszonállat- és húsipar milyen hatással van a környezetre, a Föld éghajlatára, akkor változtatunk.

0011222

Barcelona is szavazott

Március végén a katalán főváros is belépett a világ húsmentes nagyvárosai közé „a vegán és vegetáriánus kultúra barátjaként”.

A barcelonai városvezetés figyelmét az éghajlat- és egészségvédő húsmentes hétfő mozgalomra Paul McCartney, a brit húsmentes hétfő alapítójának youtube felhívása keltette föl, amit a decemberi párizsi COP21 éghajlatvédelmi tárgyalások előtt tett közzé.

A közel 1,7 millió lakosú spanyol város vezetése egyrészt népszerűsítő kampánnyal segíti a húsmentes étrend terjedését, másrészt támogatást nyújt a csatlakozóknak. Először is „a vegán és vegetáriánus étrend terjedése érdekében közzéteszi és folyamatosan frissíti a húsmentes hétfőt tartó büfék, étkezdék, éttermek listáját.”

Bordeaux kedden húsmentes

A húsmentes nap egy helyi tévés műsorvezető és idegenvezető, Yves Simone ötlete volt, aki szintén a 2015. decemberi párizsi COP21 klímacsúcs hatására vetette föl, hogy egy húsmentes nap bevezetése tudatosítaná a fogyasztókban, mennyivel egészségesebbek a zöldségek és a hüvelyesek, sőt a szénlábnyomuk is kisebb, mint az állati eredetű fehérjéké.

2016. január utolsó keddjétől kezdve a francia város éttermei csak vegetáriánus menüt kínálnak minden hónap utolsó keddjén. A város iskolai étkezdéiben a diákok már 2012-től választhatnak havonta egyszer húsmentes menüt, de most ezt a lehetőséget is szeretnék bővíteni – remélik, hogy a városvezetés támogatásával a húsmentes nap rövidesen heti eseménnyé válik.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »