A „beszélő” kis Toyota a mesterséges intelligencia új generációja

jan 17 • LifeStyle • Impress Magazin

A Toyota kifejlesztette az „intuitív technológiát”. Az új beszélő autó a futurisztikus FV2 már képes fizikai és érzelmi kapcsolatot is létesíteni a vezetővel.

A 2014-es CES (Consumer Electronics Show) kiállításon már fizikai valójában is bemutatkozott a Toyota „érző, gondolkodó és kommunikáló” high tech kisautója, az FV2.

A mesterséges intelligencia

Az FV2 egy úgy nevezett „humanoid robot” mely fel van szerelve különféle mesterséges intelligencia technológiákkal. Képes kommunikálni, gesztusokat és kifejezéseket érzékelni, és reagálni az eltárolt emlékek és szokásos cselekvések alapján. Hang- és képfelismerő alkalmazásokat használ, hogy meghatározza a vezető hangulatát, melyre reagálni is tud. A futurisztikus járgány külső borítóján pedig érintőpanelek vannak elhelyezve, melyek segítségével akár az autó színe is megváltoztatható tetszés szerint.

2szerk

Virtuális operátorral beszélhetsz

Egy beépített virtuális operátorral kommunikálni is lehet. Elég, ha bemondod, hogy „mondj egy jó pizzériát a környéken”, és az eltárolt adatok alapján máris sorolja a lehetőségeket. Ugyanígy a hangulatodhoz illő zenelistát is össze tudja állítani. Egy felhő adatközponthoz csatlakozva pedig javaslatokat tesz a legoptimálisabb útvonalra az aktuálisan érzékelt időjárási és forgalmi viszonyok alapján.

22szerk

A jármű szélvédőjén belül egy kibővített valóság kijelző, mely folyamatosan tájékoztatást nyújt. Kijelzőjén megjelennek az aktuális forgalmi adatok, időjárás, útviszonyok, navigációs információk és biztonsági figyelmeztetések. Az elektromos autóban nincs se kormány, se gázpedál, se fék. Fizikai kontaktust érzékelve, finom mozdulatokkal navigálható.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »