Az én korlátai a kapcsolat korlátaiként fognak megjelenni

jan 17 • Psziché • Impress Magazin

Egy párkapcsolatban elkerülhetetlenül felszínre kerülnek saját belső világunk sérülései.

Bizonyos értelemben egy bensőséges viszony előhozza, megmutatja, hogy hol vannak a lelki sérüléseink. Nem a meghittség okozza a sérülést, a meghittség, a közelség csak előhozza, megmutatja. Vagyis egész normálisak vagyunk mindaddig, míg meghitt, közeli viszonyba nem kerülünk valakivel, akkor azonban egy másik arcunk is feltárul.

Előjönnek a félelmek

A párkapcsolatban a legmélyebb félelmek és fájdalmak törhetnek a felszínre, a megoldatlan lelki problémák és sérülések előbb-utóbb megmutatkoznak. Az előző kapcsolataink lenyomatát, tapasztalatait ugyanis magunkkal visszük a következő kapcsolatba.

Amikor például valakinek sérült a női önbizalma valamikor, akkor hajlamos lesz a társa minden apró rezdülését bizalmatlanul figyelni, és már attól is elfogja a pánik, ha egy másik nőre kedvesen rámosolyog. Miért? Mert él benne egy régi félelem az elhagyástól, attól, hogy ő nem felel meg a másiknak. Mivel a bennünk élő képek, lenyomatok, félelmek és hitrendszerek mindig keresik a megerősítést, és általában meg is találják. Az ember mindig talál okot arra, hogy beigazolja azt, amit gondol önmagáról, a párkapcsolatról, vagy akár a másik nemről.

A konfliktus haszna

A saját magunkról, vagy másik nemről alkotott negatív képzeteket nem könnyű megváltoztatni, de nem is lehetetlen. Mivel ezek a hitrendszerek általában a lelkünk tudattalanjában rejtőznek, nem vagyunk képesek hozzájuk férni, míg nem elő nem hívja egy hasonló élmény, például egy párkapcsolatban megélt érzelmi konfliktus.

A párkapcsolati konfliktusoknak tehát épp az a haszna, hogy felszínre kerülnek a tudattalanunkban rejlő, és viselkedésünket alapjaiban meghatározó félelmek, és a másik nemről vagy a kapcsolatról alkotott „tévképzetek”. Ha pedig felszínre kerültek ezek a félelmek, akkor már szembe is tudunk nézni velük.

Legtöbbször észre sem vesszük, hogy a gyerekkori sebek, hiányosságok és elvárások tükrében látjuk egymást, és ezekkel terheljük a másikat.

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »