Az új okospálcika kimutatja az ételben lévő káros anyagokat

szept 5 • LifeStyle • Impress Magazin

Az „okos” evőpálcikáka szenzorai kimutatják az ételekben lévő tápanyagokat, a szennyező, esetleg rákkeltő anyagokat és a jelzi a szavatosságot is.

A szenzorokkal működő elemes pálcikák prototípusai a hagyományosakhoz hasonlóan vékonyak és rövid időn belül adatokkal szolgálnak egy termék savasságát (PH-értékét), hőmérsékletét, kalóriatartalmát és az olaj sótartalmát illetően.

Tartalmaz-e rákkeltő anyagokat

Utóbbi fontos információ annak megállapításához, hogy nem újrahasznosított, rákkeltő étolajat, úgynevezett „csatornaolajat” használtak-e az ételek elkészítéséhez. A mérési eredményeket a pálcikák végén egy zöld vagy egy piros jelzés mutatja, de szükség esetén egy okostelefonos alkalmazás is közvetíti.

Az okospálcikák (kuajszou) képesek megállapítani, hogy milyen az olaj vagy a víz minősége, hogy más élelmiszerek, például a gyümölcsök ehetők-e még, illetve milyen tápanyagokat tartalmaznak, nyilatkozta a Baidu cég alapítója, Robin Li, Pekingben. A pálcikáknak egyelőre még nincs áruk és tömegtermelésükre sincsenek még felkészülve.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »