Az STD szűrés fontossága

ápr 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Szinte mindenki elkap az élete során legalább egyszer valamilyen STD-t, amely kezeletlenül meddőség vagy daganat kialakulásához vezethet. A szövődmények kialakulása megelőzhető korai felismeréssel, ezért is kell sort keríteni a szűrésre.

A Belvárosi Orvosi Centrumban a nemigyógyászat szakorvosai magas fokú szakértelemmel és teljes diszkrécióval várják a pácienseket.

Több mint 30-féle kórokozó terjed

Az STD a nemi érintkezéssel terjedő betegségek rövidítése. Nem csupán a klasszikus nemi betegségek tartoznak ide, hanem számos gyakori kórokozó is, amelyek lehetnek baktériumok, vírusok, gombák vagy paraziták. Ide sorolható például a szifilisz, a chlamydia, a herpesz simplex, a Hepatitis-C, a HPV és a HIV.

Rendkívül fontos a rendszeres és komplett STD szűrés, mert szexuálisan történő együttlét révén több, mint 30-féle kórokozó terjed. Ráadásul vannak olyan kórokozók, amelyek tünetmentesek, de így is fertőznek. Szóval ezeket védekezés nélkül egyszerűen tovább lehet adni a partnernek az együttlét során. Természetesen a tünetmentesség nem azt jelenti, hogy nincs szükség a kezelésre, mivel hosszú távon a tünetmentes fertőzöttség is szövődmények kialakulásához vezethet.

Kinek ajánlott a vizsgálatok elvégzése?

Mindenkinek javasolt, aki szexuális életet él. Különösen azok számára fontos, akik gyermekvállalás előtt állnak, vagy új kapcsolatban az első óvszer nélküli együttlét előtt vannak. Természetesen akkor is célszerű részt venni a vizsgálaton, ha új partnerrel óvszer nélküli együttlét történt.

Mindemellett célszerű részt venni a szűrésen bármilyen húgyúti, nemi szervi tünet esetén, valamint alhasi fájdalom, szemgyulladás, ízületi gyulladás, lázas állapot, kiütés és nyirokcsomó-megnagyobbodás esetén is.

Az STD vizsgálat folyamata

A szűrésre történő jelentkezés esetén mindenképpen figyelembe kell venni a nemi úton terjedő fertőzések ablakperiódusait is. Ez azt az időtartamot jelöli, amelyben a fertőzés még túl friss ahhoz, hogy ki lehessen mutatni. Ez az időtartam a szifilisz esetében 4-5 hét, a chlamydia esetében 2 hét, a Hepatitisnél 1 hónap, a HIV esetében pedig 3 hét. A szűrés történhet képalkotó vagy fizikális vizsgálattal, valamint laboratóriumi tesztekkel.

Az előkészületekre is kiemelt figyelmet kell fordítani. Nők esetében fontos, hogy a mintavételre a menstruáció alatt nem kerülhet sor, valamint a szűrést megelőző 3 napban kerülendő a nemi aktus. A férfiak esetében fontos, hogy a mintavétel előtti két órában tilos vizelni. Továbbá mindkét nem esetében ellenjavallt mindenféle gyógykészítmény alkalmazása a nemi szervek környékén, illetve legalább két hétig az antibiotikumok és gombaölők szedése. Ez azért fontos, mert az említett készítmények torzíthatják a vizsgálat eredményét.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »