Szabadítsd ki az érzelmeket a testedből – an mo a masszázs őse

okt 10 • LifeStyle • Impress Magazin

Az an mo a masszázs őse, melyet keleten mind a mai napig betegségek megelőzésére, immunrendszer erősítésére, és a negatív érzelmek elengedésére alkalmaznak. 

A Kínai gyógyítás fontos része a masszázs, melyet a korai időkben még an mo néven említenek, ami azt jelenti „nyomkodás, dörzsölés”. Az an mo nem csak a testi egészségre hat, hanem az érzelmek feldolgozásának is egy módja.

Az érzelmek feldolgozásának egyik módja

Manapság az an mo egy mindenki által művelhető masszázst jelent, amelyet az orvosi gyógymasszázzsal (tuj na) ellentétben otthon, családi, vagy baráti körben is ki lehet próbálni.

11szerk

Célja az általános relaxáció, a modern élet feszültségeinek lazítása, a jó közérzet és az immunitás javítása, melynek következtében a betegségek kevésbé tudnak kifejlődni. Az an mo együttesen erősíti a pszichológiai állapotot és az immunrendszert, a lelket és a testet hatékony reakcióra készteti, ugyanis a test felszínének érintésével a lélek legmélyére lehet hatolni, sokkal mélyebbre, mint szavakkal.

„Az an mo az érintés révén érzeteket kelt a test felszínén, ezzel arra ösztönzi az érzelmi állapotot, hogy felszínre kerüljön, és ott szétszóródjon. Ne forrongjon tovább a test legmélyébe zárva”, írja Stephen Gascoigne a Kínai gyógymódok című könyvében.

Add tovább az ajándék csit

A kínaiak úgy tartják, a csit, az energiát ajándékba kapjuk a világegyetemből, az ételből, amit megeszünk, és a levegőből, amit belélegzünk. Ezért, ha valaki rosszul érzi magát a környezetünkben, vagy támogatásra van szüksége, meg kell osztanunk vele ezt az ajándékot, például egy an mo masszázs által.

A kínai orvoslás hagyománya szorosan kapcsolódik az együttérzés spirituális gyakorlásához, és a szenvedés eloszlatásának vágyához. Az an mo, vagy bármilyen más masszázs az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb fizikai módja annak, hogy csi energiát adjunk másoknak. A masszázs közben pedig az izomcsomókba zárt érzelmek is feloldódnak. A jótékony hatásból pedig a masszázst adó személy is részesül, hiszen elindul egy körkörös energiaáramlás. Az an mo-t végző személy együtt érző rezgéseket kap a masszírozott személytől.

Az an-mo vagy bármilyen más masszázs végső soron azáltal, hogy ellazítja a testet, a beragadt (negatív) érzelmeket is távozásra bírja. Éppen ezért egy masszázs néha sokkal többet ér, mint a kommunikáció, a probléma kibeszélése, vagy bármilyen terápia.

Ez a cikk Stephen Gascoigne, Kínai gyógymódok című könyve alapján készült.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »