Akvárium installáció a Metropolitan tetején

máj 13 • Kult & Art • Impress Magazin

Pierre Huyghe francia képzőművész akváriumos installációjával nyílt meg a New York-i Metropolitan Múzeum híres tetőterasza a szabadtéri szezonra.

A Párizsban született művész feltörte a terasz kövezetét, felszedett mintegy húsz járólapot, melyek helyén most a puszta beton látszik. A Central parkra néző terasz sarkába, Manhattan égbe törő sziluettje elé egy akváriumot épített, mely szikladarabokat tartalmaz.

Szikladarabok és ősi fajok a tetőn    

A köveken kívül a vízben „a legősibb, még élő fajok képviselőit”, rákokat és férgeket helyezett el Huyghe. Az akváriumból folyamatosan csurog a víz a felszedett és helyükön hagyott járólapok között, míg végül eléri a múzeum vízelvezetőit.

Az alkotás egyszerre „intenzív és csendes” – jellemezte Sheena Wagstaff, a múzeum modern és kortárs művészeti részlegének igazgatója a terasz hétfői bejárásán. Immár a harmadik alkalommal kér fel a múzeum egy művészt arra, hogy a nyári hónapokra megnyitott terasz díszítésére műalkotást hozzon létre. Huyghe installációja november elsejéig tekinthető meg.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »