A világ legdrágább anyagai

júl 18 • LifeStyle • Impress Magazin

A világ legértékesebb anyagai között ritka drágakövek, radioaktív vegyi anyagok, és még egy különleges fűszer is helyet kapott.


Antianyag

Földünk és a Naprendszerünk normális anyagból épül fel. Bolygónkon csak nagyon ritkán, és akkor is csak egészen rövid időre sikerül a tudósoknak antianyagot előállítaniuk. Amikor az antianyag közönséges anyaggal találkozik, megsemmisül mindkettő, és hatalmas energia szabadul fel mágneses sugárzás formájában.

Antianyag


Kalifornium 252

Az 1950-es években felfedezett kalifornium egy ritka radioaktív anyag, melyet többek között atomfegyverekben és gyógyászati sugárforrásként használják.

Kalifornium


Gyémánt

Ásványtanilag a gyémánt szénatomokból épül fel, épp úgy, mint például a grafit. A gyémánt kristályszerkezete azonban különleges rácsszerkezetű, a szén legkeményebb formája.

Gyémánt


Trícium

A trícium a hidrogén radioaktív formája, mely a kozmikus sugárzások hatására jön létre. A kutatásban ezt használják a fúziós reaktorok és a neutron generátorok. Radioaktív bomlásterméke rendkívül veszélyes, mert nem tud áthatolni az emberi bőrön. Belső sugárterhelést okoz a belélegzése.

Trícium


Taaffeite

A taaffeite drágakövet 1945-ben fedezte fel gróf Edward Taaffee. A taaffeite az első ismert drágakő, mely nagy részben berilliumból és magnéziumból áll. Jelenleg az egyetlen felhasználási módja a drágakő.

05 taffeettie

Taaffeite


Painite

A painite kristályt az 1950-es években fedezték fel Mianmarban. Egészen a közelmúltig összesen három darab painite drágakövet találtak, azóta ez a szám 25-re emelkedett.

06 pantine

Painite


Plutónium

A plutónium egy radioaktív elem, mely fontos szerepet játszik az atomenergia felszabadulásában. Ez a mérgező, gyúlékony és radioaktív anyag csak nyomokban fordul elő a természetben. Békeidőben atomreaktorokban, háborúkban atombombák gyártásához használták.

07 plutonium

Plutónium


Orrszarvú szarv

Kelet-Ázsiában úgy tartják, hogy az orrszarvú szarva egyike a három immunerősítőnek. Az orvosi kutatások szerint azonban semmi alapja a porrá zúzott orrszarvú szarv gyógyászati értékének.

08 orrszarvú

Orrszarvú szarv


Platina

A platina egy olyan különleges anyag, melyet a fogyasztási cikkek több mint 20%-a vagy tartalmaz, vagy előállításához használnak. Megtalálható ékszerekben, katalizátorokban, elektronikai eszközökben, épp úgy, mint a rák ellenes gyógyszerekben.

013 platina

Platina


Ródium

Ez egy erős, kemény fém, melyet gyakran használnak arra, hogy javítsa más fémek keménységét és vezetőképességét.

014 ródium

Ródium


Arany

Az arany még a legtöményebb sósavban, kénsavban sem oldódik, ezért a nemesfémek királyának nevezik. Mivel az arany visszaveri az infravörös sugárzást, ezért aranyfóliaként például képes megvédeni a felhőkarcolókat a nap melegétől.

00arany

Arany


Sáfrány

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, melyet már az egyiptomiak is használtak, hatása afrodiziákumként is ismert. A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága, értéke az aranyéval vetekszik.

00sáfrány

Sáfrány

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »