Rejtélyes víz alatti „utat” találtak búvárok Split partjainál

júl 20 • Földgömb • Impress Magazin

Egy kilométer hosszú víz alatti utat találtak Horvátországban az Adriai-tengerben Split közelében. Elsüllyedt város nyomait kutatják…

A beszámoló szerint a 20 méter mélységben található, mintegy egy kilométeren át húzódó, hét méter széles „út” annyira szabályosan van kikövezve, hogy a búvárok szerint emberi kéz alkotta. A helyiek már el is nevezték a „spliti Atlantisznak”.

Vajon egy elsüllyedt város nyomaira bukkantak?    

A jövő héten régészek vizsgálják meg a leletet, akkor derülhet ki, hogy valóban egy elsüllyedt város utcájáról van-e szó, vagy csupán a természet alkotott ilyen szabályos alakzatot.

A víz alatti út először tíz éve került be a köztudatba, amikor Jerko Hrzic búvár talált egy húszméteres „képződményt”, amely ember által épített útra emlékeztette. A helyszín azonban mind a spliti kikötőtől, mind a szemben fekvő Brac szigetétől távol van és a merülési zónán kívül esik, ezért nem figyeltek fel rá korábban.

„Split Atlantisza”

Akár mesterséges, akár természeti képződmény, a „spliti Atlantisz” vonzó turisztikai célpont lehet a búvárkodók számára. A közelmúlt egy másik környékbeli tengeralatti felfedezésére, a spliti partoktól északra talált szabályos körökre mindmáig nincs tudományos magyarázat.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »